Pedikir kod kuće: Šest koraka do savršeno njegovanih stopala

Njegovana i lijepa stopala ne vrijede zlata samo ljeti, pedikir treba raditi cijele godine.

Ali, ruku na srce, malo smo više inspirisane sada, kad dolazi sezona otvorenih cipela.

Ako nemaš želju otići pedikiru, dobar pedikir možeš napraviti i kod kuće.

Za to ti je potrebno samo šest koraka…

1. Kupka za stopala

Kupka za stopala osnova je svakog dobrog pedikira. Žuljevi i nokti postaju mekši te su time i savršeno pripremljeni za tretman. Jednostavno napuni kadu ili lavor toplom vodom, a idealno bi bilo dodati esencijalno ulje poput lavande ili ruzmarina kako bi imala dodatnu pomoć kod opuštanja. Zatim namoči stopala najmanje 15-20 minuta. Svako ko nosi lak ili drugi nakit za nokte trebao bi, naravno, sve ukloniti prije kupke.

2. Piling

Zatim nanesi grublji piling i njim lagano masiraj stopala sve do gležnjeva. To nježno uklanja omekšanu grubu kožu i mrtve stanice. Na kraju temeljno isperi piling.

3. Ukloni grubu kožu

Svako ko ima ozbiljnu keratinizaciju (orožavanje) stopala primijetiće da jednostavan piling nije dovoljan. Zato je najbolje tvrdoglavu zadebljalu kožu temeljno ukloniti vrlo nježnom turpijom. Ovdje je važno koristiti hrapavu stranu samo na tvrdim dijelovima peta, stopala i prstiju te zaglađivati kožu finijom površinom. Pazi da ne ukloniš previše tvrde kože, jer svako stopalo treba malo tvrde kože.

4. Oblikuj nokat

Skrati nokte makazicama ili grickalicom, a zatim ih oblikuj turpijom. Ovdje treba uzeti u obzir prirodni oblik nokta. Na primjer, četvrtasti nokti ne smiju se turpijati preoblo, jer bi inače nokti mogli urasti u meso.

5. Ukloni zanoktice

Zatim ukloni zanoktice. Najbolji način da to učiniš je korištenje posebnog  štapića ili poseban potiskivač kojim gurneš “nazad” izbočenu kožu.

6. Nalakiraj nokte

Šlag na torti bilo kojeg dobrog pedikira je lakiranje noktiju. Najbolje je koristiti separator nožnih prstiju kako bi prsti bili odvojeni dok lakiraš nokte. Prvo nanesi podlak. To ne samo da prikriva neravnine nokta, nego je i puno lakše kasnije ukloniti lak. Kako lak ne bi tako brzo pucao, nanesi ga na vrh nokta nakon što se temeljni sloj osuši.

Tek tada prelazi preko nokta s četkicom od korijena prema vrhu nokta. Usput, dva tanka sloja su uvijek bolja od jednog debelog. Kako bi na kraju sve pravilno zapečatila, stavi top coat, završni sloj, bez obzira je li sjajni ili mat, to je čisto stvar ukusa. Važno je uzeti sebi dovoljno vremena da se svaki sloj dovoljno osuši. Ako za to nemaš strpljenja, najbolje je koristiti sprej za sušenje laka za nokte, prenosi Miss7.

 

(Žene.ba)