Predstava ‘Trainspotting’ uskoro na sceni BNP Zenica

Predstava ”Trainspotting” nastala prema tekstu Irvina Velša i u režiji Lajle Kaikčije biće izvedena 23. novembra u 20 sati na matičnoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica.

Velšov “Trainspotting” široj publici poznat je po kultnom filmu, nastalom 1995. godine, a koji je postao film jedne generacije i mnogobrojne poštovaoce ima i danas.

“Pisac Irvin Veleš odlučuje dati glas ljudima koji su dotakli dno i postali ostaci onoga što su nekada bili. Njegovi likovi besciljno lutaju kroz ruševine svoga grada, a njihova svakodnevica djeluje kao jedan vječni dan u kojem svaki potencijalni narativ o ljubavi, porodici, budućnosti, iznova poništava narativ heroina. Svakodnevne sahrane mladih ljudi u ovoj priči, podsjećaju nas da je nemoguće držati kontrolu nad svojom ovisnošću. Kroz likove koji se uspjevaju suočiti sa sobom i vlastitim prazninama, svjesni da ovo što žive nije život, otvara se ključno pitanje ličnog izbora, kao i odgovornosti prema sebi, svojim bližnjima, u konačnici – svome društvu”, o predstavi su zapisale dramaturginje Emina Omerović i Nedža Čizmo.

U predstavi igraju Enes Salković, Zlatan Školjić, Selma Mehanović, Nusmir Muharemović, Benjamin Bajramović, Adis Mehanović, Tamara Miličević Stilić i Sabina Kulenović.

Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, za scenski pokret je bila zadužena Ena Kurtalić, a za muziku Igor Kasapović.

(Zene.ba)