Predstavljena nova linija iPhonea 15 i Apple Watcha

Apple je službeno predstavio novu liniju iPhonea 15 uz Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2.

Predstavljeni su iPhone 15, iPhone Plus, iPhone Pro i iPhone Pro Max. Tu su i novi modeli Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra druge generacije.

Novi modeli iPhonea dolaze s novim priključkom – USB-C, kako se i očekivalo.

“Ovo je naša najbolja linija”, kažu iz Applea.

Novi čipset, kažu iz Applea, predstavlja veliki napredak u odnosu na prethodne modele. Poboljšana je energetska učinkovitost, a posebno se ističe i podrška za Ray tracing. Grafički procesor sada je 20 posto brži. Apple tvrdi da je iPhone 15 Pro najbolja platforma za mobilne videoigre na svijetu.

iPhone 15 Pro i Pro Max

Oba modela imaju kućište od titana zbog kojeg su lakši i izdržljiviji. Mobiteli dolaze s ekranima dijagonale 6.1 i 6.7 inča.

iPhone 15 Pro i Pro Max dobivaju Action Button. Riječ je o gumbu smještenom s bočne strane koji omogućuje korisnicima da lakše utišaju zvuk na mobitelu, upale bljeskalicu, fotografiraju… Odnosno, korisnici mogu sami odlučiti za što će se ta tipka koristiti. Apple ističe i novu StandBy značajku koja pretvara iPhone u stolni sat.

iPhone 15 Pro i Pro Max imaju 3-nanometarski A17 Bionic Pro čipset s novim GPU-om. Apple tvrdi da je riječ o najjačem mobilnom čipsetu na tržištu, piše Index.

iPhone 15 Pro također će imati mogućnost automatskog detektiranja portreta. Uz glavni senzor, tu je i 12-megapikselni 3X telefoto senzor na Pro modelu. iPhone 15 Pro Max dobiva 12-megapikselni 5x telefoto senzor od 120 mm. Poboljšan je i 12-megapikselni ultraširoki senzor.

ProRes videozapisi mogu se snimati u 4K rezoluciji, a predstavljena je i značajka Spatial Video koja dolazi samo s Pro modelima.

Appleovi korisnici sada mogu koristiti iste USB-C punjače za napajanje svojih iPhonea, iPada i Mac računala.

iPhone 15 dolazi s Dynamic Islandom, opcijom dosad rezerviranom samo za modele Pro. Dijagonala ekrana iznosi 6.1 inča za iPhone 15, odnosno 6.7 inča za model Plus, a oba modela dolaze s OLED ekranima. Dizajn kućišta je zaobljeniji i nema više oštrih i ravnih rubova.

iPhone 15 ima novi sustav kamera koji predvodi 48-megapikselni glavni senzor otvora blende f/1.6. Tu je i 12-megapikselni 2X telefoto senzor koji za snimanje videa ima značajku Continuous Zoom. Tijekom predstavljanja naglasak je stavljen na kvalitetu portreta, odnosno kažu da kod novog modela više nije potrebno posebno aktivirati portretni mod, već to sustav radi sam.

Novi iPhone 15 koristi A16 Bionic čipset kakav je imao i prošlogodišnji iPhone 14 Pro.

Novi iPhone dolazi u pet boja – crna, bijela, ružičasta, žuta i zelena.

Apple Watch Ultra 2

Predstavljena je i nova generacija Apple Watch Ultra 2. Sat dolazi s čipsetom S9, a svjetlina ekrana iznosi čak 3000 nita, što je Appleov najsvjetliji ekran do sada. Baterija i dalje traje do 36 sati.

Cijena za novi Watch Ultra 2 iznosi 799 dolara.

Novi modeli Apple Watcha bit će dostupni za kupovinu u ružičastoj, zlatnoj, srebrnoj, crnoj i crvenoj boji. Nema više kožnih remena zbog Appleove ekološke politike.

Novi Apple Watch Series 9

Predstavljena je nova serija Apple Watcha. Pohvalili su se novim s9 čipsetom. Riječ je o dosad najjačem čipsetu koji je Apple stavio u svoje pametne satove. Brži je i snažniji u odnosu na svog prethodnika.

Baterija, kažu, može izdržati cijeli radni dan, korisnicima se omogućuje bolja komunikacija sa Siri, ekran je svjetliji i bolje se prilagođava u uvjetima gdje je slabije osvjetljenje. Novi Apple Watch dolazi i s naprednom opcijom koja će korisnicima pomoći da jednostavno pronađu svoj telefon.

Predstavljena je i nova tzv. Double Tap značajka kojom korisnici mogu upravljati pojedinim funkcijama. Radi se o pokretu pucketanja prsta. Naime, kako je predstavljeno u videu, kada korisnik dvaput pucne prstima, Apple Watch će to detektirati i obaviti određenu radnju, poput gašenja alarma ili odgovaranja na poziv.

Cijena za novi Apple Watch Series 9 je 399 dolara.

Fokus na iPhoneu i Apple Watchu

Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook pozdravio je sve koji čekaju predstavljanje nove linije. Najavio je da je veliki dan pred njim. “Osobno sam mu se jako veselio”, rekao je. Fokus događaja bit će, rekao je Cook, na dva proizvoda: iPhoneu i Apple Watchu.

“Tako smo uzbuđeni što nam se danas možete pridružiti u velikim najavama o dva bitna proizvoda: Apple Watchu i iPhoneu”, rekao je Cook. “Ništa nije važnije od pomoći u spašavanju života i nevjerojatno je vidjeti na koje sve načine ljudi svakodnevno koriste Apple Watch i iPhone”, dodao je.

Žene.ba