Princeza Margareta: Sestra Elizabeta joj je uskratila pravo na ljubav

Mnogi članovi kraljevskih porodica živote su proveli, pa i okončali, nesretno zaljubljeni i vjenčani za pogrešne osobe. Ta nesretna sudbina zadesila je i Margaret, koja i danas važi za jednu od najljepših britanskih princeza. Kad se Margaret rodila, bila je četvrta u redu za tron. Dok je njena starija sestra Elizabeta uvijek bila odgovorna i ozbiljna, ona je bila očeva miljenica. Razmazio ju je, jer nije htio da se tretira lošije samo zato što je mlađa, baš kao što su njega tretirali u porodici.

Margaret je uvijek bila ekstrovertirana, zaigrana i buntovna. Voljela je umjetnost i bila izvrsna pijanistkinja. Svi su željeli da se ona, tako lijepa i zanosna, uda za savršenog muškarca. To je željela i njena starija sestra kraljica Elizabeta II, ali je Margaret žudjela samo za jednim, izuzetno šarmantnim i 15 godina starijim Peterom Townsendom, oženjenim muškarcem s dvoje djece. Prvi put ga je vidjela 1944. godine kad joj je bilo samo 14 godina. Bio je u društvu njenog oca, kralja Georga VI, i tada je pomislila „on zaslužuje da bude moj princ“, nakon čega je priznala Elizabeti da je luda za njim.

– Zaljubila sam se u njega do ušiju i mora biti moj – rekla je Margaret, koja od toga dana nije znala za drugu ljubav. Peter, oženjen i otac dvoje djece, nije ozbiljno shvatao njeno očijukanje ni dvije godine kasnije, kad je 16-godišnja princeza izrasla u neodoljivu mladu ženu.

 TAJNA VEZA

Princeza je, navodno, već sa 17 godina počela vezu s Peterom, koji je pao na čari mlade i lijepe Margaret. Peter je jedan od rijetkih kojima je pošlo za rukom da šarmira plavu krv, pa ih je često posjećivao i družio se s njima, a tako i s Margaret. Pratio je Margaret tokom putovanja na polazak broda u brodogradilištu u Belfastu 1947. godine, a i tada je bio oženjen. Odbio je hotelsku sobu koja mu je bila namijenjena, te je tražio sobu do princeze Margaret.

Te iste godine, Margaret je sa sestrom i roditeljima bila u Južnoafričkoj Republici, a kao pratnja joj je dodijeljen upravo Peter. Kasnije je pričala da pamti svaki trenutak tog putovanja. Tajna veza se nastavila, a Peter je 1950. godine došao, po funkciji, na dvor. Tada su dobili priliku da u potpunosti uživaju u svojoj ljubavi. Potpuno su se predali jedno drugom. Na konjima bi galopirali kroz imanje dvora, ljubili se skriveni iza stabala ili grmlja. Dvor je o tome šutio i ignorirao je sve princezine nestašluke. Kada je izbio skandal, jer je Peter, navodno, viđen kako izlazi kroz prozor Margaretine privatne odaje, odmah su sve zataškali. U međuvremenu se on razveo, ali to nije promijenilo situaciju – bio je samo razvedeni činovnik koji i dalje nije dovoljno dobar za plavu krv.
Kad je kralj George VI umro, 1952. godine, a prijestolje naslijedila Margaretina sestra Elizabeta, počeli su teški dani za ljubavni par. Javnost je saznala za njihovu vezu kad je na jednom kraljevskom događaju, dok ga je pozdravljala, s uniforme diskretno skinula končić. Naravno da su fotografirani, a svi su shvatili šta se događa i uskoro su bili glavna tema svih britanskih medija. Skandal nije mogao da bude izbjegnut, jer je kraljicina sestra ljubila razvedenog muškarca.

Peter je u vrijeme kad se otkrilo za aferu tvrdio da se zaljubio u princezu kad je imala 21 godinu, nakon svog razvoda, ali u to je malo ko povjerovao. Zamolili su kraljicu da im da dopuštenje za brak, ali problem je, naravno, bio što je Peter bio razveden. Kraljica ih je zamolila da se strpe godinu. Iako su odlučili da čekaju, na kraju im ipak nije bilo suđeno. Prema pravilima Anglikanske crkve, razvedeni smiju da se vjenčaju jedino uz dopuštenje kraljice i oba doma Parlamenta. Parlament je to bez razmišljanja odmah odbio, a jedina opcija koju je imala jeste da se odrekne svoje titule, titule svoje buduće djece i njihovog prava na nasljedstvo britanskog trona. Osim toga, više ne bi smjela da ima nikakve veze s kraljevskom porodicom.

 OSUDE JAVNOSTI

Na kraju je kraljica svojoj buntovnoj sestri zabranila udaju. O skandalu se i dalje naveliko pričalo, a nesretna princeza trpila je žestoke kritike i osude javnosti. Protiv tog braka bio je i tadašnji premijer Winston Churchill.

Peterova tada već bivša žena, iz nepoznatih razloga, odlučila je da zaštiti kraljevsku porodicu, pa je porekla njihovu aferu i na sebe preuzela krivicu. U javnost je izašla s pričom da je ona prevarila Petera s Johnom de Laslom, svojim drugim suprugom.

– Mama je bila veoma povrijeđena, svi su znali da se otac viđa s princezom – rekao je kasnije njihov sin Gil, koji nikad nije mogao da preboli što je njegova majka preuzela krivicu na sebe.
U to vrijeme Margaret je i dalje planirala kako da se uda za svog voljenog. S porodicom je uskoro otišla na put u Rodeziju, a Peteru su odlazak zabranili. Zaljubljeni par je vjerovao da će se vidjeti za tri sedmice, a planirali su da se vjenčaju čim Margaret proslavi 25. rođendan, jer joj tada neće biti potreban kraljicin i blagoslov porodice, ali naravno, pod uslovom da se odrekne svih kraljevskih prava, što znači i prava na prijestolje.

Tada je u igru ušao i Churchill, koji se veoma protivio tom braku. On je poslao kapetana Petera u Bruxelles, gdje mu je dao diplomatsku službu. Kad je saznala za tu vijest, neutješna princeza je danima plakala. Sljedeću godinu se nisu nikako vidjeli. Peter je uspio nekako, pod lažnim imenom, da doputuje u domovinu i da se nađe s Margaret, ali to su bili posljednji dani njihove sreće. Churchill je kao premijer ponovio da neće dati dopuštenje za njihov brak. Princeza je sad morala da odluči da li hoće da postane obična građanka ili će zaboraviti Petera.

– Samo da znaš, ako se udaš za njega, izgubit ćeš sva svoja prava, nećeš dobijati apanažu, ostat ćeš bez svega. I morat ćeš da napustiš Britaniju – hladno joj je objasnila kraljica.
Margareta je bila očajna i mnogima se obratila za pomoć, ali svi su joj govorili isto: “Nemoj da se udaješ, moraš da se žrtvuješ za svoju zemlju. A ionako ne bi mogla da se udaš u crkvi”.

Margaret je najesen 1955. objavila saopćenje.

– Želim da objavim da sam odlučila da se ne udam za kapetana Petera Townsenda. Svjesna sam da bih, ako odbacim pravo na nasljedstvo trona, mogla da uđem u građanski brak. Ali, vodeći se učenjem crkve da je hrišćanski brak neraskidiv i imajući na umu moje obaveze prema svojoj zemlji, shvatila sam šta su moji prioriteti. Odluku sam donijela sama, a učvršćena je podrškom kapetana Townsenda. Duboko sam zahvalna na brizi svima koji su je izrazili i koji su se molili za moju sreću – stajalo je u izjavi koju je potpisala samo s “Margaret”.

Ona i Peter su se vidjeli tri godine kasnije i pali jedno drugom u zagrljaj. Nekoliko sati su proveli zajedno, ali to je bio kraj. Tajni susreti više nisu dopušteni. Kad je u novinama vidjela da se njen voljeni ženi s kćerkom nekog belgijskog milionera, koja je fizički mnogo podsjećala na nju, danima je bila depresivna, a onda je definitivno odlučila sve da promijeni.

Postala je redovan gost glamuroznih zabava i nezaobilazna tema tadašnje žute štampe. Novine su neprestano pisale o princezi i njenoj raskalašenoj družini koju su prozvali „krug princeze Margaret“. Želela je da bude u centru pažnje, da pjeva uz pratnju klavira u noćnim klubovima do sitnih sati. Bila je tadašnja modna ikona i najpoznatija trendseterka tog doba.

 BROJNE NESREĆE

Godine 1960. objavila je da se vjerila s Antonyjem Armstrong-Jonesom. Javnost je bila šokirana, mnogi su bili protiv, i smatrali su da je trebalo da se uda za nekog aristokratu. Međutim, kraljevska porodica je bez problema prihvatila Antonyja. Vjenčala se iste godine, a njeno vjenčanje je bilo prvo kraljevsko vjenčanje koje je televizija prenosila uživo. Postali su grof i grofica od Snowdona.
S njim u braku Margaret je rodila dvoje djece, sina i kćerku. Međutim, brak s Antonyjem bio je sretan samo na početku. Poslije su varali jedno drugo i konačno se razveli 1978. godine.
On se ubrzo ponovno vjenčao, dok se ona više nikad nije udavala. Nastavila je buran život, u kom je bilo mnogo alkohola, cigareta i tableta. Veliki skandal je izazvala i afera sa 17 godina mlađim baštovanom. Uskoro su za Margaret nastupile brojne nesreće. Dobila je hepatitis, operacijom su joj uklonili dio pluća, ali je svejedno nastavila da puši, jer je bila strastveni pušač baš kao i njen otac.

Margaret nikad nije zanemarivala kraljevske dužnosti, a posvetila se i umjetnosti. Postala je predsjednica čuvenog Kraljevskog baleta i bavila se humanitarnim radom. Njena neprežaljena ljubav Peter je u drugom braku ostao do kraja života. S Margaret se ponovo sreo 37 godina nakon prekida, kada ga je pozvala na čaj. Peter je umro 1995., u 81. godini, a Margaret šest godina poslije. Sva Peterova pisma princeza je sačuvala, a naredila je da se otvore tek na stotu godišnjicu njenog rođenja. Tako će 2031. godine javnost saznati sve o ljubavi čiji je sretan kraj onemogućila kraljica Elizabeta II, danas jedna od najmoćnijih žena svijeta.