Rihanna na naslovnici Voguea: Kako je megazvijezda postala majka

Počinje nova era – i za Rihannu ništa neće biti isto

Rihanna je u intervjuu za Vogue govorila o svom novom samopouzdanju, svojoj novoj muzici i novom životu kao roditelja zajedno sa A$AP Rockyjem.

Ona i njen partner A$AP Rocky sada su roditelji devetomjesečnog djeteta. Na nastupu na Super Bowlu otkrila je svijetu da čeka i drugo dijete.

Rihanna živi na vrhu blistave kule koja se nalazi iznad Century Cityja, okružena stražarima, kraljicom svega što istražuje, od planina do okeana.

Među ostalim značajnim stanovnicima tornja su Candy Spelling, kuhar Nobu Matsuhisa i bivša zvijezda Prijatelja Matthew Perry.

Otkako je prošlog maja rodila dječaka, 35-godišnja muzičarka i preduzetnica sa Barbadosa bila je potpuno van mreže – možda i najviše van mreže otkako je postala zvijezda u svojim srednjim tinejdžerskim godinama.

Sa Rockyjem, bebom i njihovim porodicama, u starinskom obliku, uporedila je emocionalnu preporod nakon porođaja sa “saplitanjem na kiselinu” kada je prošle jeseni dala intervju na reviji donjeg rublja Savage X Fenty u New Yorku.

Osim tog pojavljivanja, nekoliko postova na društvenim mrežama, objavljivanje dvije nove pjesme koje su zauzele saundtrek za Black Panther: Wakanda Forever krajem godine (“Lift Me Up” je u kategoriji za najbolju originalnu pjesmu na dodjeli Oscara sljedećeg mjeseca ), Rihanna je brinula o svom carstvu ljepote, kao i da se pripremala za Super Bowl LVII show na poluvremenu. Šire se glasine o eventualnoj turneji i devetom studijskom albumu.

O prvim mjesecima majčinstva kazala je: “O, moj Bože, to je legendarno. To je sve. Zaista se ne sjećaš života ranije, to je najluđa stvar ikada. Bukvalno pokušavaš da se sjetiš toga – a postoje fotografije mog života ranije – ali osjećaj, želje, stvari u kojima uživaš, sve, samo se ne poistovećuješ sa tim jer ne dozvoljavaš sebi ni mentalno doći tako daleko, jer…Zato što nije važno.”

Na pitanje kako je protekao porod, kazala je: „Bilo je prelijepo“, dodajući mudro da se osjeća „blagoslovljenom“ zbog toga.

„Ne mogu da vjerujem“, kaže ona, još uvijek podstaknuta tim iskustvom. „U suštini, od jedne osobe su postale dvije. Uđete u bolnicu kao par i odete kao tročlana porodica. To je ludo. I o, moj Bože, ti prvi dani su ludi. Ne spavaš. Uopšte. Čak ni da želiš. Došli smo kući, hladna ćurka, nije bilo nikoga. Bili smo samo mi kao roditelji i naša beba. Čovječe, ti si uglavnom zombi.”

„Samo prolaziš kroz pokrete“, nastavlja ona, „a čak si i tada tako paranoičan. Jer si kao: vjerovali su nam da se vratimo kući sa ovom bebom? Ovaj novi život? Sa nama?” Počinje da se smije. “Nema doktora, nema medicinskih sestara, mi samo… idemo kući?”

Nedjelje nakon rođenja proveli su u Kaliforniji prije nego što je Rocky morao otputovati u Evropu na turneju, gdje su mu se kasnije pridružili Rihanna i njen sin.

“Ti si na usluzi. Bukvalno to je to. Radosni ste kada dobijete vremena za tuširanje. Sjećam se da sam na početku ubacila njegovu kolijevku u kupatilo i istuširala se i kao da obrišem maglu sa [stakla] samo da bih ga pogledala.”

“Oblačenje u trudnoći je bilo poslastica”, kaže ona. „Ali oblačenje nakon porođaja, šta radiš? Sedmica kada sam se vratila kući iz bolnice – to je bilo ništa drugo do znojenje i dukserice. Ali nedjeljama nakon toga, ne znate šta da obučete. Sve je premalo ili preveliko.” Prava ovisnica o odjeći, izgleda iskreno ljutito. „Morate samo da sačekate, inače ćete na kraju kupiti toliko odjeće koju nećete koristiti. Pa, osim ako ponovo ne zatrudnite.” Zaista.

Usred svega, NFL je pokucao. „Obratili su mi se…“ Svake godine u posljednjih 10 godina, predlažem. “Pa,” ona zasvijetli, diplomatski. “Ali za ovaj Super Bowl su mi se obratili nekoliko sedmica prije [najave] i nekako sam odlagala svoj odgovor.” Rok za prihvatanje je došao i prošao – opet klasični Ri – ali ovo je bilo više od mjerenja vremena. Ovdje je bilo historije.

Godine 2018. odbila je poziv NFL-a da nastupi u znak solidarnosti s Colinom Kaepernickom, bivšim bekom San Francisco 49ersa koji je kleknuo dok se na utakmici 2016. pjevao The Star-Spangled Banner, stav protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti.

Pa šta se promijenilo? „U mojim očima treba još mnogo da se popravi“, kaže ona, „ali moćno je razbiti ta vrata i imati zastupljenost na tako visokom, visokom i dosljednom nivou.“

I ovoga puta postoji još jedna ključna razlika. “Naravno,” kaže ona, postajući vidno dirnuta ovom mišlju, “odgajanje mladog crnca je jedna od najstrašnijih obaveza u životu.” To ju je natjeralo da sve preispita. “Vi razmišljate kao, ‘Čemu ostavljam svoju djecu? Ovo je planeta na kojoj će živjeti?” Ona odmahuje glavom. “Sve te stvari stvarno počinju da pogađaju drugačije.”

Povrh odgovornosti, osjećala se ohrabrenom i majčinstvom.

„To je to što znaš da možeš sve“, objašnjava ona, „čak i stvari koje izgledaju najluđe, poput: ‘Reći ću da Super Bowlu usred postporođajnog perioda?’“

Još ne može da vjeruje? Pristala je.

„Šta dovraga ja mislim? Ali vi ste zaluđeni takvim izazovom jer znate šta je vaše tijelo upravo uradilo. Osjećate taj osjećaj ‘Ništa nije nemoguće’.“ Nije da živci ne zveckaju; naravno, nije imala pojma kada je prihvatila da će ponovo biti trudna do nastupa. “Bilo je to skoro kao vantjelesno iskustvo”, kaže ona o danu kada je objavljeno. “Nisam bila na sceni sedam godina”, kaže ona. „Sedam godina! Od nule do Super Bowla? To je mentalno.”

Do sada smo već vidjeli njen nastup pa ćemo znati da li se sljedeće dogodilo. Ovo je bila Rihannina namera: “Želim da napravim šou”, kaže ona. „Želim da se zabavim. Radim ovo za ljude koji vole moju muziku, ljude koji su me podržavali i doveli do ovog mjesta u mojoj karijeri. A kome ja posebno nedostajem kao muzičar. Ja se zaista upravo vraćam na scenu – luda bina za povratak – ali ovo zaista radim za svoje fanove.”

Na pitanje novinara koliko promjena kostima planira, odgovara: „Moj cilj je da ništa ne uradim. Ozbiljno.”

Ona zaista izgleda ozbiljno.

„Imate 12 do 13 minuta. Vi samo želite da izađete, ljuljate se i završite. Promjene kostima nisu zabavne.”

Ipak će biti plesača, zar ne?

“Dobit ćeš plesače”, uvjerava ga. “Tone!” Počinje da se smije. „Dakle. Mnogi. Plesači.”

Nisu mogli da podnose ideju da prvi javni uvid u njihovog sina budu fotografije koje snime paparaci, na koje nisu pristali, a koje su prodate onom ko je ponudio najvišu cijenu. Tako je prijateljskom blogeru poslala nekoliko slatkih, iskrenih snimaka sa svog fotoaparata, a zatim se, tipično šefovskim potezom, pridružila TikToku, objavivši divan video njenog sina kako grglja u autu koji je odmah skupio nekih 20 milion pregleda.

Zahvalna je što ima Rokija pored sebe.

„Najbolji smo prijatelji sa bebom“, kaže ona, smijući se njihovoj dinamici. “Moramo biti na istoj strani, ali smo to uvijek imali u našoj vezi. Sve se mijenja kada dobiješ bebu, ali nas je zbližilo.”

Ona se čudi vezi koju on ima sa njihovim sinom.

“Samo sjedim sa strane kada su zajedno”, kaže ona, dirnuta i zabavljena njihovom vezom. „Ja sam bukvalno djevojka koja pokušava da uđe u klub za dječake, čekajući svoj red. Opsjednut je ocem. A ja kao: ‘Zar te nisam rodila? Šta se dešava?”

Rihannini brendovi za ljepotu i njegu kože sada su procijenjeni na nevjerovatnih 2,8 milijardi dolara (Rihanna posjeduje 50 posto udjela).

I ona se razvija kao šefica.

“Imati dijete iskreno otključava drugu stranu života gdje ste sada u matrici sa ljudima koji su već imali djecu”, kaže ona. Njen tim uglavnom čine žene – “Puno mama”, objašnjava ona. Poznata po svojim cjelonoćnim radnjama – razvijanju proizvoda, marketingu, razmišljanju do zore – sada je u panici zbog dvostrukog života roditelja koji rade. „’Jesi li ovo radio sve vrijeme? Jesi li ozbiljan? Kada sam vas držao na sastancima sve do 6 ujutro, niste rekli koliko je to bilo ludo?'” Izgleda pomalo stidljivo. “Počinjaš da imaš drugačije poštovanje prema mamama i tatama.”

Rihanna nikada nije prestala da snima. Protekle godine su pune pjesama u koje se zaljubila i odljubila. Ona kaže da je slušanje neobjavljene pjesme „skoro kao pokušaj da se oblačiš kao što si se nekada oblačio. To je kao, ‘Ew, ne. Nikad ih više ne bih nosio.” Vaš ukus se mijenja, vaša vibracija se mijenja.”

Ali, ako je sve u redu, novi album ove godine?

„Želim da to bude ove godine“, kaže ona, u ovoj fazi nesvjesna da je ponovo trudna.

“Kao, iskreno, bilo bi smiješno da nije ove godine. Ali ja samo želim da se zabavim. Samo želim da pravim muziku i da snimam spotove.”

Vizuelni elementi nedostaju joj gotovo više nego muzika.

„I treba mi prava muzika u pozadini sa vizuelnim prikazima. Ne mogu samo da odem da snimim video sa mnom kako pričam“, kaže smijući se.

Dok ju je novinar podsjetio na ranije intervju u kojem je kazala da želi troje ili četvoro djece, Rihanna se nasmijala.

Kazala je da je jako sretna.

“Moja želja bi bila da imam još djece, ali šta god Bog želi za mene, tu sam. Djevojčica, dečko. Kako god!”

 

Žene.ba