Rijetka sobna biljka koja cvjeta u jesen i zimu: Ciklamom obojite sive dane

Jedna od najtraženijih jesenjih i zimskih sobnih biljaka zasigurno je ciklama.

Višegodišnja je ovo biljka s podzemnom stabljikom u obliku gomolja, koja potiče iz planinskih predjela Male Azije, što znači da je njeno prirodno stanište svježe i vlažno područje. Samim tim spada u rijetke sobne biljke koje cvjetaju u jesen i zimu, što je čini veoma popularnom.

Između njenih listova, koji su srcoliki i zeleni, sa ili bez obruba, niču dugi štapići sa bijelim, roza, crvenim, narandžastim i ljubičastim cvjetovima na vrhu, a česte su i ciklame u boji lavande, dvobojne ciklame, kao i one kojima se cvijet na vrhovima uvija.

Za ciklamu se kaže da otklanja nesuglasice u međuljudskim odnosima, te se zbog toga naziva i cvijetom iskrenosti, a narodna predanja kažu da tamo gdje raste ciklama zlo nema moć, pa je nazivaju i cvijetom sreće.

Pravilna njega

Da bi ciklama uspjela u vašem domu, morate uslove u kojima je držite što više približiti onim prirodnim. Ne podnosi topao i suv vazduh, a u stanovima sa centralnim grijanjem morate dobro paziti da je ne postavite preblizu grijnih tijela, gdje će biti na udaru toplog vazduha. Optimalna temperatura za dugotrajno cvjetanje je od 10 do 16 stepeni Celzijusa. Savršeno mjesto za ciklamu je na sjevernom prozoru gdje ima dosta svjetla, ali nema opasnosti od izlaganja direktnom suncu.

Zalijevajte je dvaput sedmično

Dok raste, ciklamu zalijevajte dva puta sedmično, pri čemu treba voditi računa da se ne pokvasi gomolj i gornji dio biljke. Zato je najbolje biljku zalijevati odozdo, sipajući vodu u tanjirić, ili vrlo oprezno uz sami rub saksije. Prihranjivati je možete tekućim đubrivom jednom u petnaest dana. Ciklamu ne smijete prskati vodom – listove čistite mekom krpom ili kistom, a uvele listove i cvjetove pažljivo otkinite.

Period mirovanja

Nakon što ocvate, ciklama ulazi u period mirovanja. Tada je pravo vrijeme da učinite nešto za ovu ljepoticu koja je obojila sive i hladne dane. Sklonite saksiju s gomoljem i preostalim lišćem u hladniju prostoriju i smanjite zalijevanje, a prihranu sasvim obustavite. Sredinom ljeta ponovo počnite zalijevati biljku, stavite je na balkon, u sjenu. Tada će početi rasti novi mladi listovi. Sredinom avgusta biljku presadite u novu zemlju ili uklonite staru do polovine gomolja i dodajte isto toliko nove zemlje. Povremeno prihranjujte. S prvim hladnim danima vratite ciklamu na svijetlo mjesto, u prostoriju koja se ne grije ili što dalje od izvora toplote i uživajte u novim cvjetovima.

 

Žene.ba