Sa radom počela grupa za predlaganje novog Pravilnika ishrane u školama

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota Muminović oglasila se na društvenoj mreži Facebook, kazavši kako je sa radom počela grupa koja ima zadatak predložiti novi Pravilnik o ishrani u školama.

“U grupi imamo stručne osobe iz različitih oblasti, od nutricionizma, školskog menadžmenta, inspekcije, javnih nabavki, zdravstva… Pridružuje nam se UNICEF i Udruženje Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo”, napisala je ministrica te dodala kako je cilj bolje regulisati trenutnu ponudu u školama bilo kroz produženi boravak ili kroz školske kantine.

“Cijeli jedan segment u kojem se učenicima prodaje nezdrava hrana i napici, mora se jasno urediti. Evropska unija prošla je intenzivnu transformaciju koncepta školske užine. Stalo nam je da budemo dio tih trendova”, objavila je, te dodala:
“Sa Generalne skupštine projekta “SchoolFood4Change” donijeli smo znanja i sada ih trebamo u fazama primijeniti. Krajnji cilj nam je da svakom učeniku u Kantonu Sarajevo osiguramo dobar, kreativno osmišljen, zdrav i pristupačan obrok.U prvoj fazi od septembra već će biti vidljivi rezultati u prvih 10 škola.”
Također se zahvalila Prvoj bošnjačkoj gimnaziji na gostoprimstvu na prvom sastanku.

Žene.ba