Seminar ‘Porodicom do uspjeha’ – Fokus na radu s djecom u porodičnom okruženju

 Porodicom do uspjeha, naziv je interaktivnog seminara koji je počeo danas u Sarajevu u organizaciji Udruženja za pomoć djeci i roditeljima “Moja zvjezdica”, koje je osnovano s ciljem pružanja pomoći djeci sa poteškoćama u razvoju i njihovim roditeljima.

Radi se o nastavku edukacije s kraja prošle godine, a kao i na prvom stručnom seminaru, odnosno dvodnevnoj edukaciji za roditelje i terapeute, predavači su stručnjaci iz centra „Logopedilište“ iz Beograda, koji su i ovaj put predstavili najsavremenije metode u radu sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

Kako je Feni kazala predsjednica udruženja “Moja zvjezdica” Mersiha Galijatović, i ovaj put seminar je pobudio veliko interesovanje, a fokus je na porodici djece sa poteškoćama u razvoju, kojima su njihovi roditelji ujedno i terapeuti.

Podsjetila je kako su prezentacije s proteklog seminara već polučile konkretne rezultate, te naišle na izuzetno dobar prijem i struke i roditelja, a da povratne informacije s terena, uključujući i škole, mobilne timove i roditelje svjedoče o velikom napretku s djecom.

Također, navodi kako je to rezultat primjene savremenih medoda koje su roditelji djece s poteškoćama u razvoju bili u prilici upoznati putem spomenutih predavanja.

– Zbog velikog interesovanja da se ta edukacija nastavi pristupli smo organizaciji drugog po redu seminara. U nedostatku adekvatnih sistemskih rješenja, mi roditelji smo se udružili da bi napravili nešto bolje za našu djecu i usvojili odgovarajuće alate kako bi u kućnim uslovima na najbolji način pomogli njihovom razvoju – precizira Galijatović.

Istovremeno, ističe kako je formula uspjeha da svi koji su u kontaktu s djecom rade po istom, jedinstvenom modelu.

Galijatović, nadalje, navodi kako su predavači i ovaj put – Gordana Zečević i Marijana Tomanić iz Logopedilišta, koje imaju dugogodišnje iskustvo u radu s djecom kao ključnom karikom u procesu prenosa znanja, a u čijem je središtu porodično okruženje.

Inače, metodologija rada s djecom prilagođena je ovim prostorima i mentalitetu, a temeljni princip i ideja su da se radi istovremeno sa djetetom i roditeljem, uz uvažavanje specifičnosti svakog pojedinačnog slučaja i uz imperativ što ranijeg detektovanja problema i prilagođavanja određenoj terapiji.

Pored roditelja i djece, dvodnevnom seminaru prisustvuju vaspitači, učitelji i zdravstveni radnici, kao i djelatnici iz drugih branši, odnosno svi oni koji dolaze u dodir s djecom s poteškoćama u razvoju, a što uliva nadu da ima dovoljno ljudi koji su spremni da pomognu toj populaciji i njihovoj društvenoj inkluziji.

Kako je i planirano, prvi dan seminara protiče u znaku prezentacija i diskusija, a drugog dana bit će organizirani rad s djecom i kreativne radionice.

(Žene.ba)