Šest zimskih namirnica za jačanje imuniteta

Zima je vrijeme prehlada i gripe, stoga se u tom periodu trebamo najviše brinuti o hrani koju unosimo u organizam. Od izuzetne je važnosti svakodnevno konzumirati namirnice za jačanje imuniteta koje su pune vitamina.

Upravo nam zima nudi mnogo takvih namirnica, a mi vam donosimo nekoliko.

Nar

Uz kombinaciju slatkog i kiselog okusa, nar je posebno voće koje sadrži mnoštvo vitamina C. Njegove sjemenke se mogu dodati u jogurt, salatu ili jednostavno konzumirati samostalno. Uz to sadrži i vitamin B te folnu kiselinu. Antioksidansi koje sadrži pomažu u sprečavanju prehlade i gripe te sprečavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Kivi

Kivi često nazivaju supervoćem jer sadrži vrlo malo kalorija, a ima mnogo ljekovitih svojstva. Kivi je odličan izvor vitamina A, C, B i K, a sadrži i minerale kao što su kalij, kalcij, magnezij, fosfor, željezo, cink i bakar. Kivi je odličan za jačanje imuniteta, a također je dobar za srce i probavu. Možete ga dodati u voćnu salatu, jogurt ili smoothie i tako uživati u svim njegovim ljekovitim svojstvima, prenose agencije.

Prokule

Prokule su bogate svim važnim vitaminima i mineralima. Neki od njih su vitamin C, A, vitamini B skupine, magnezij i kalcij. Imaju protuupalno djelovanje i mogu povećati nivo energije u tijelu. Odlične su za jačanje imuniteta i sprečavanje prehlade i gripe. Važno je znati da se prokule ne smiju dugo kuhati jer inače gube svoja svojstva.

Agrumi

Zima bez agruma nije prava zima. Narandže, limun, mandarine i grejp su odlični izvori hranjivih tvari, pogotovo vitamina C koji nam je najpotrebniji za vrijeme prehlade i gripe. Ovo osvježavajuće i ukusno voće uveliko pridonosi zdravlju. Njegovi antioksidativni sastojci i antivirusna svojstva jačaju imunološki sistem, skraćuju vrijeme prehlade i ublažavaju njene simptome.

Kaki

Kaki je egzotično voće koje sadrži puno vitamina i minerala. Dokazano je da kaki sadrži pet puta više vitamina C nego jabuka i trećinu manje nego limun i naranča. Osim vitamina C, kaki sadrži i vitamin A, vitamine B skupine, željezo, fosfor, kalcij i mnoge druge minerale. Najveća prednost u zimskim mjesecima mu je jačanje imuniteta.

Kupus

Kupus obiluje vitaminom C koji je odličan za jačanje imuniteta i sprečavanje razvoja bolesti. Pomaže u liječenju prehlade, gripe i kašlja te djeluje antiseptički na disajne organe. Tokom zimskih mjeseci trebali biste dva-tri puta sedmično konzumirati kiseli kupus, kao glavno jelo ili prilog.

(Čuvajzdravlje)

Komentariši