Šta ne bi trebalo jesti prije ili poslije treninga

Bez obzira na tip i intenzitet fizičke aktivnosti kojom se bavite, trebalo bi da obratite pažnju na ono što jedete prije ili poslije treninga.

Trener Tobi Hantington-Vajtli iz bokserske teretane Koboks u Londonu kaže da pred trening ne bi trebalo da jedete mnogo hrane koja sadrži visok procenat masnoće.

“Takve namirnice mogu da predstavljaju veliko opterećenje za digestivni trakt, uključujući trenutne mučenja kada trenirate na pun stomak“, izjavio je Hantington-Vajtli za Independent.

Nutricionista Rijanon Lambert kaže da je jedna od najčešćih zabluda da pred trening treba piti sportska energetska pića, čije se dvije trećine sastoje od šećera.

“Uprkos velikim marketinškim kampanjama koje uključuju top modele i nabildovane slavne ličnosti, suplementi nisu ništa bolji od prirodnih namirnica. Koliko god efikasni bili, oni nikada neće moći da zamijene zdrav način života koji uključuje konzumiranje stvarne hrane, vježbanje i dobar san“, rekla je Lambert za Indipendent.

Ona savjetuje da se prije treninga pije voda, dok Hantington-Vajtli savjetuje konzumiranje laganog obroka sat vremena prije treninga – onog koji sadrži ugljene hidrate i proteine.

“Šolja kafe ili zelenog čaja takođe može da bude korisna pred trening, jer će podstaći metabolizam i obezbeijditi telu antioksidante“, rekao je je Hantington-Vajtli.

Kada je riječ o obrocima nakon treninga, važno je da pravilno nadoknadite energiju i postaknete obnavljanje mišića.

Prema riječima nutricionistkinje Lambert, obnavljanje organizma pomoću ugljenih hidrata jednako je važno kao njegovo obnavljanje proteinima.

“Ova kombinacija omogućiće ne samo obnavljanje mišića, već i njihov rast“, navodi Lambert.

I Lambert i Hantington-Vajtli slažu se da konzumiranje alkohola nakon treninga treba izbjegavati po svaku cenu.

Iako pojedine studije navode da pivo pomaže u obnavljanju organizma u kombinaciji sa sportstkim pićima, nutricionisti kažu da ova namirnica zapravo ima vrlo mali uticaj na nivo hidratacije.

Lambert savjetuje konzumiranje hrane u roku od 45 minuta nakon završetka treninga, a preporučuje namirnice poput jaja, ovsa i sira, koje su bogate proteinima i ugljenim hidratima.

Najvažnija stvar koju bi trebalo imati pored sebe prije i poslije treninga jeste voda, jer ima ključnu ulogu u nadoknađivanju tečnosti i elektrolita koji se gube putem znojenja za vrijeme vježbanja.

(Cuvajzdravlje.ba)

Komentariši