Stalno vam je hladno? Evo koji su glavni razlozi za to

Postoje ljudi kojima je hladno kada se temperature spuste ispod nule i oni kojima je stalno hladno.

Spadate li u drugu skupinu, onda ste sigurno nekoliko puta naišli na negodovanje okoline kada ste, primjerice, jedini u uredu htjeli zatvoriti prozor dok je drugima bilo vruće. A ako je jedino objašnjenje koje vam je do sada neko za to ponudio bilo da ste zimogrozni, vrijeme je da napokon otkrijete i koji su pravi razlozi za to što vam je hladnije nego drugima. Evo što o svemu kaže stručnjakinja.

Za početak, važno je znati da je ženama općenito hladnije nego muškarcima iz jednostavnog razloga što im se “toplina nakuplja oko vitalnih organa”, navodi liječnica i profesorica medicine Roshini Raj.

Na osjećaj hladnoće može utjecati i niska razina tjelesne masti koja inače djeluje kao neka vrsta izolacije. Umor i dehidracija su također mogući krivci, jer nedostatak sna dovodi do usporavanja metabolizma i oslabljene cirkulacije. S druge strane, voda pomaže tijelu u zadržavanju i sporijem oslobađanju topline, odnosno u održavanju ujednačene tjelesne temperature.

“Drugi mogući uzroci za učestalo drhtanje uključuju nisku razinu željeza ili vitamina B12, koji igraju veliku ulogu u reguliranju tjelesne temperature”, dodaje Raj te preporučuje da u svakom slučaju posjetite liječnika koji će prepoznati vaš problem i dati vam najbolji savjet.

Index.hr