Savjeti dizajnera enterijera

Ako razmišljate o renoviranju spavaće sobe, izbjegavajte ove boje

Autor: Žene.ba
Ako razmišljate o renoviranju spavaće sobe, izbjegavajte ove boje
Foto: Ilustracija

Dizajneri enterijera ističu važnost prilagodbe uređenja spavaće sobe vlastitom ukusu, ali također naglašavaju važnost izbjegavanja određenih nijansi koje mogu stvoriti osjećaj hladnoće i nemira.

Ako bi stručnjaci morali izdvojiti samo jedno pravilo za odabir boje u spavaćoj sobi, bilo bi ono da je to itekako bitno. 'Najvažnije je da dominantna boja nije previše opterećujuća', ističe Kate Duffy, dizajnerica interijera.

Duffy je za Southern Living pojasnila i kako nije toliko bitno hoćete li obojiti zidove u svijetlu ili tamnu boju koliko je važno pogoditi pravi ton i podton te stvoriti cjelinu koja čini ugodan ambijent.

Za početak, krenite od toga koji osjećaj želite u trenutku u kojem stupite u spavaću sobu. Ako je to osjećaj smirenosti i opuštanja, birajte tople boje, neutralne nijanse i prikladne podtonove koji neće činiti previše agresivan kontrast.

Iskusni dizajneri interijera naglašavaju da je spavaća soba prostor u kojem boravite barem četvrtinu dana pa je iznimno bitno da se, umjesto slijeđenja trendova, ravnate svojim ukusom.

Ipak, postoje boje koje biste iz provjerenih razloga svakako trebali izbjeći u spavaćoj sobi.

Siva i bijela s hladnim podtonovima

Nema ništa loše u sivoj ili bijeloj boji u spavaćoj sobi, međutim hladni podtonovi (poput nijanse leda) mogu naginjati plavim nijansama, a one stvaraju pomalo depresivno raspoloženje. Posebno tokom zime i kišnih dana.

'Umjesto toga, birajte nježnu sivu toplih podtonova ili krem bijelu boju, a možete ih uskladiti s akcentnim tapetama koje će unijeti suptilno uzbuđenje u prostor', napominje Duffy.

Jarkožuta, roza i zelena

Pravilna nijansa jarke boje može djelovati magično u spavaćoj sobi te je može posve oživjeti. No nemojte je koristiti na zidovima jer pojačava efekt svjetlosti i unosi određeni nemir koji može narušiti san. Umjesto toga, koristite zagasitije tonove jarkih boja na ukrasima i zidnim dekoracijama.

Crvena

Iako crveni zid u spavaćoj sobi može djelovati romantično i zavodljivo, riječ je o boji koja podsvjesno alarmira i poziva na oprez, što otežava opuštanje kojem na kraju dana svi težimo. Uz to, dokazano izaziva glad pa bi vas mogla potaknuti i na pokoji neželjeni noćni zalogaj!

'Klijente koje privlači ova boja zidova usmjeravam na nijanse lile, koje su iznimno živopisne, a znatno više umirujuće', pojašnjava dizajnerica interijera Mary Patton.