Nemojte ih praviti

Četiri pogreške koje narušavaju izgled dnevne sobe

Autor: Žene.ba
Četiri pogreške koje narušavaju izgled dnevne sobe
Foto: Ilustracija

Dnevna soba predstavlja srce svakog doma i prostoriju u kojoj provodimo veći dio vremena, zbog toga većina ljudi posvećuje posebnu pažnju njenom uređenju. Postoje različiti načini i dekorativni elementi koji mogu uljepšati ovaj prostor, ali prema savjetima dizajnera enterijera, postoje određeni predmeti i stvari koje nikada ne bi trebale zauzimati mjesto u vašoj dnevnoj sobi.

Nikada ne držite podove golim

Dizajnerica enterijera naglasila je važnost tepiha, ističući da oni mijenjaju fokalnu tačku sobe i dodaju vizualni pečat koji čini prostor ugodnijim i udobnijim. Također je napomenula da podovi, bilo da se radi o parketu ili laminatu, mogu biti skloniji oštećenjima ako nisu zaštićeni tepisima, te da tepisi doprinose privlačnijem izgledu prostora.

Vertikalne žaluzine

Prvo, žaluzine mogu ograničiti prirodnu svjetlost koja ulazi u prostor, stvarajući tamniji i manje ugodan ambijent. Također, često može biti teže održavati čistoću žaluzina, budući da se prašina lako nakuplja između rebara.

Dodatno, estetski, žaluzine mogu dati hladan i nepridražan izgled dnevnoj sobi, nedostajući toplinu i udobnost koju pružaju drugi prozorski tretmani poput zavjesa ili roleta.

Prazne police za knjige

Prazne police mogu stvoriti dojam neurednosti i nedovršenosti u prostoru. Umjesto da unesu toplinu i karakter, prazne police mogu ostaviti prostor bez ikakve vizualne privlačnosti.

Drugo, knjige su često ključni dekorativni element na policama, pridonoseći boji, teksturi i općem dojmu prostora. Prazne police gube tu priliku da prostoru dodaju vizualni interes.

Frageli preporučuje da se police za knjige popune knjigama, ali i raznim ukrasnim elementima poput vaza, umjetničkih predmeta ili biljaka kako bi se postigao dobro uravnotežen i estetski privlačan izgled dnevne sobe.

Posteri i naljepnice koje sadrže motivacione poruke

takvi motivacioni posteri često imaju subjektivne poruke koje mogu biti prenaglašene ili neadekvatne za svakoga ukućana. Oni mogu stvarati kontrast u stilu i estetici prostora, naročito ako se ne uklapaju s preostalim dekorom. Također, motivacione poruke mogu brzo izgubiti svoj uticaj i postati neprimjetne nakon određenog vremena. Umesto da doprinose dugotrajnom estetskom dojmu, mogu izgubiti svoju svježinu i postati iritantne.