Učinkovito

Čistite stakla u kupatilu jednostavnim domaćim sprejom

Autor: Žene.ba
Čistite stakla u kupatilu  jednostavnim domaćim sprejom
Foto: Ilustracija

Održavanje staklenih površina u tuš kabini može biti izuzetno frustrirajuće, posebno kad se stalno suočavate s naslagama kamenca i mineralnih tvari koje se teško uklanjaju. Ako ste se već borili s komercijalnim sredstvima za čišćenje koja ostavljaju mrlje ili se teško ispiru, imamo sjajnu vijest za vas: postoji jednostavno domaće rješenje koje možete napraviti od proizvoda koje već imate kod kuće.

Recept za domaći sprej za čišćenje stakla

Sastojci

  • 1 šoljica destiliranog bijelog octa
  • 1 šoljica običnog deterdženta za suđe
  • 1 prazna boca s raspršivačem

Upute

Pomiješajte sastojke: U praznu bocu s raspršivačem ulijte 1 šalicu destiliranog bijelog octa i 1 šalicu deterdženta za suđe.
Dobro promiješajte bocu kako bi se sastojci povezali.
Poprskajte smjesu na staklene površine u tuš kabini, posebno na područja s naslagama kamenca i sapunskih mrlja.
Koristite spužvu za čišćenje stakla, a zatim obrišite s čistom krpom ili papirnatim ubrusom. Za blistav rezultat, obrišite staklo suhom krpom ili mikrofibrom.

Zašto ova smjesa funkcioniše?

Bijeli ocat: Poznat je po svojim izvanrednim sposobnostima za uklanjanje kamenca i mineralnih naslaga. Octena kiselina u octu pomaže razgraditi naslage bez ostavljanja tragova.

Deterdžent za suđe: Otapa masnoće i sapunske ostatke, čime pomaže u uklanjanju ostataka koji se često nalaze na staklenim površinama u kupatilu.