hobi i vraćanje prirodi

Donosimo vam unikatne ideje za dizajn vrta uz minimalne troškove

Autor: Žene.ba
Donosimo vam unikatne ideje za dizajn vrta uz minimalne troškove
FOTO: Ilustracija

Uređenje vrta može biti veoma zahtjevan projekat, bez obzira da li se radi o malom ili većem vrtu, potrebno je iskoristiti svaki ćošak na najbolji mogući način. Kako biste ovaj projekat obavili sa uživanjem mi ćemo vam olakšati sa nekoliko savjeta.

Dizajniranje vrtova za razliku od samog vrtlarenja početni je korak za postizanje lijepog vrta. Baš poput sobe koja je dobro osmišljena, trik za planiranje vrta je uzeti u obzir kako se prostor koristi, kako želite da se osjećate u njemu, kakva mu je funkcionalnost, koju paletu boja koristiti, te na kraju, u čemu uživate u vrtu i koje su vaše omiljene vrtne biljke.

Uz to, odaberite i druge ukrase za vrt poput fontana, ukrasnih kamena, a možete ubaciti i vrtne ljuljačke stolice i druge dodatke, ovisno o vašim mogućnostima i veličini prostora.

Vlastiti vrt — hobi, rekreacija i vraćanje prirodi

Prije svega potrebno je izmjeriti dimenziju vrta, tako da možete da unaprijed planirate kakve ćete sadnice i ukrase stavljati u vaš vrt. Kod same sadnje, bitno je paziti kakvo cvijeće kupujete jer se o tome trebate svakodnevno brinuti, a važno je znati kakav vrt želite imati kroz cijelu godinu.

Neizostavni detalji u svakom vrtu:

1. Sadnja cvijeća, povrća ili začina

Ukoliko ste početnik u brizi o vrtu savjetujemo vam jednostavnije izbore poput biljaka koje brzo rastu i odmah daju plodove, a sade se u jesen poput mrkve, luka, brokule i salate. Ako ste iskusniji onda ste svjesni da izbor povrća iz vlastitog vrta može biti mnogo bogatiji od onih u prodavnicama ili pijaci, te znače ne samo bolju kvalitetu prehrane već i veću šarolikost i mogućnost najrazličitijih jela.

Sjeme salate i brokule možete pronaći po cijeni od 0.90 KM u Penny Shop-u.

2. Ležaljke i ljuljačke za vrt

Vrtne ležaljke i ljuljačke su jedinstveni vrtni namještaj koji vam omogućuje da slobodno vrijeme provedete udobno u svom vrtu. Vrtnu ležaljku možete postaviti na terasi ili u vrtu u bilo kojem trenutku, treba samo odabrati omiljeno mjesto kako da bi vam korištenje ležaljke donijelo veliku radost. Vrtne ležaljke su savršene za upotrebu i izvan vrta - sklopive modele možete ponijeti i na izlet izvan grada ili na plažu.

Ležaljka sa zaštitom od komaraca

Prenosne - mogu se ponijeti bilo gdje u svojoj maloj torbi, idealna za solo avanture, kampovanje, planinarenje, putovanja, ali i za ugodan odmor u vašem vrtu bez da vam uživanje kvare komarci ili drugi insekti.

Kupovinu ove ležaljke možete obaviti ovdje po cijeni od 44.95KM.

Ljuljačka vrtna

Dimenzije 60x80cm mreža JKL-FD-I02 bijela, idealna je za vrt, ali i za uređenje balkona, a može krasiti i vaš prostor za 64.95 KM.

Ljuljačka dječija dvosjed

Ne zaboravite da u prirodi uživaju i djeca, te je za njihovu interaktivnu igru idealna dvosjed ljuljačka po cijeni od 155 KM.

3. Fontane i prskalice

Najsnažniji simbol za privlačenje maksimalnog bogatstva je voda. Fontana, bilo da se radi o vrtnoj ili ukrasnoj, simbolizira prosperitet, bogatstvo, vitalnost i obilje, dok zvuk vode opušta i pomaže da se oslobodite od anksioznosti i negativnih misli.

Središte vrta je idealno mjesto za postavljanje aktivatora poput fontana koja pokreće energiju u sve dijelove vrta.

Za uređenje balkona mogu poslužiti ukrasne fontane manjih dimenzija koje će postati  izvrstan ukras interijera i dodati mu notu mira.

Fontana s kuglom dimenzije 16x12x20cm u Penny Shopu košta 16.95 KM, a fontana dimenzije 21x21x27cm košta 24.95 KM.

Vrtna duga prskalica u obliku cvijeta košta 6.50 KM.

3. Originalne dekoracije

Pored osnovnih stvari koje vaš vrt definitivno treba, poput vrtne garniture i alata, ono što će činiti vaš vrt jedinstven su dekoracije i ukrasi koji će činiti vaš vrt prepoznaljivim vašoj okolini. Ovdje možete pustiti mašti na volju i iskazati vlastitu kreativnost, a za inspiraciju postoje brojne ideje na internetu. Mi smo izdvojili neke od njih koje su nama najinteresantniji:

Stari bicikl

Ukoliko imate staro biciklo koje više nije za vožnju, možete ga kvalitetno iskoristiti. Vjerovatno ste već naišli na ovu vrstu dekoracije. Ukoliko vaše staro biciklo ima i korpice, još bolje. Samo u njih ubacite saksije sa cvijećem i dobili ste jednostavnu i interesantnu dekoraciju.

Stare cipele

I obuću možete reciklirati na super način. Samo je napunite zemljom i posadite biljke. Ideja sa zadnje slike pokazuje da staru obuću možete umočiti u cement za bolji izgled.

Umjetni grm

Ukoliko vaše dvorište nema prirodno grmlje, svakako lijep dodatak može biti kupovno odnosno umjetno grmlje koji će uljepšati ambijent i odisati mirom dok ste okruženi zelenilom.

Meteorološka stanica

Jednostavno sastavljena i utisnuta u zemlju, ova solarna meteorološka stanica je odmah spremna za upotrebu za pet različitih mjerenja kao što su smjer vjetra i prikaz jačine vjetra, mjerač kiše i prikaz temperature.

(Žene.ba)