Novi trend u dizajnu

Grandmacore: Topla nostalgija u savremenom enterijeru

Autor: Žene.ba
Grandmacore: Topla nostalgija u savremenom enterijeru
Foto: Instagram

Dok su neki modni trendovi prolazni, drugi se vraćaju snažnije nego ikad, utkani u savremeni stil. Jedan od takvih trendova koji je dobio na popularnosti u svijetu uređenja interijera posljednjih godina jest grandmacore.

Iako na prvu može zazvučati kao mješavina bakinog špajza s poslasticama koje su prošle svoj rok trajanja, grandmacore je zapravo umjetnost spajanja najdražih elemenata iz prošlosti kako bi se stvorio topao i udoban dom s dozom nostalgične elegancije.

View this post on Instagram

A post shared by Alex 🌼 (@mama_speech)

Grandmacore je stil koji crpi inspiraciju iz tradicionalnih domova i elemenata koji su bili popularni u prošlim decenijama. To uključuje starinske komode, čipkane stolnjake, vaze, tapete s cvjetnim uzorcima i mnoge druge detalje koji evociraju osjećaj topline i porodične historije. Ovaj stil se oslanja na elemente kao što su pastelne boje, eklektični namještaj i mnoštvo sitnica koje stvaraju dojam života i priče unutar prostora.

View this post on Instagram

A post shared by Mandy Naldrett (@mrsnhome)

U svijetu koji je možda previše zasićen sterilnim minimalizmom, grandmacore nudi protutežu s osobnošću i karakterom. On naglašava važnost stvarnih, kvalitetnih komada namještaja i dekoracija koje imaju emotivnu vrijednost. Umjesto da slijedi trendove, grandmacore slavi individualnost i udobnost, stvarajući prostor u kojem se osjećate kao kod kuće i gdje svaki predmet ima svoju priču.

View this post on Instagram

A post shared by Miss Janice (@missjanice_14)

Elementi grandmacorea

Ovaj stil obuhvata različite elemente, poput:

Starinski  i vintage namještaj: Svaka soba bi trebala imati barem jedan komad vintage namještaja koji dodaje šarm i karakter prostoru.

Cvjetni motivi: Tapete, jastučnice, zavjese ili umjetnička djela s cvjetnim motivima stvaraju romantičan ambijent.

Pastelne boje: Nježne boje poput svijetlo roze, mint zelene ili svijetlo plave često se koriste kako bi se postigao osjećaj svježine i prozračnosti.

Detalji i ukrasi: Skupljanje sitnica poput keramičkih figurica, porculanskih vaza ili starih fotografija često je sastavni dio grandmacore stila.

View this post on Instagram

A post shared by Méabh (@cooneynest)

View this post on Instagram

A post shared by Méabh (@cooneynest)