Dosadni napasnici

Imamo nekoliko savjeta kako se prirodnim putem riješiti komaraca

Autor: Žene.ba
Imamo nekoliko savjeta kako se prirodnim putem riješiti komaraca
Foto: Ilustracija

Ljeto je vrijeme za uživanje na otvorenom, ali dosadni komarci brzo mogu pokvariti idilu svojim ubodima i zujanjem. Umjesto korištenja raznih preparata protiv komaraca koji često sadrže štetne hemikalije, možete se okrenuti prirodnim metodama koje su jednako učinkovite, zdravije za vas i bolje za okoliš.

Biljke koje odbijaju komarce

Koristite biljke koje prirodno odbijaju komarce. Lavanda, metvica, ružmarin, bosiljak, citronela, neven i eukaliptus su samo neke od biljaka čiji intenzivni mirisi odbijaju komarce. Možete ih uzgajati u vrtu ili na terasi kako biste stvorili prirodnu barijeru protiv insekata.

Prirodni sprejevi

Napravite vlastiti prirodni sprej za tijelo koristeći vodu, esencijalna ulja (poput citronelle, limunskog eukaliptusa ili lavande) te malo kokosovog ulja. Ova mješavina ne samo da će vas štititi od komaraca nego će i ostaviti ugodan miris na koži. Također, tonik od češnjaka može poslužiti kao učinkovit sprej za odbijanje komaraca.

Vinske zamke

Komarci su privučeni mirisom octa, pa možete napraviti zamku od jabučnog octa, šećera i sapuna kako biste ih privukli i uhvatili. Također, paljenje grančica eukaliptusa, ružmarina ili lavande može pomoći u odbijanju komaraca jer ne podnose miris dima ovih biljaka.

Promjena svjetla

Komarci se često privlače UV svjetlu i kratkovalnim plavim svjetlom koje emitiraju tradicionalne žarulje. Korištenjem LED svjetiljki ili žutih lampi možete smanjiti privlačnost komarcima u vašem okruženju, što će dodatno doprinijeti zaštiti od njihovih napada.

Umjesto da se borite s hemikalijama, isprobajte ove prirodne metode koje ne samo da će zaštititi vašu kožu nego će i očuvati okoliš. Uživajte u bezbrižnom ljetu bez dosadnih komaraca!