Pametni trikovi

Kako maksimalno iskoristiti prostor male kuhinje

Autor: Žene.ba
Kako maksimalno iskoristiti prostor male kuhinje
Foto: Ilustracija

Kad razmišljamo o prostorima u domu, često se kuhinja ističe kao središte naših svakodnevnih aktivnosti – tu započinjemo jutra pripremajući kafu i doručak, kuhamo obroke za sebe i svoje najmilije. Ali šta ako vaš kuhinjski prostor nije toliko prostran koliko biste željeli?

Bez brige, čak i najmanje kuhinje mogu postati funkcionalni i stilski kutak uz nekoliko pametnih trikova. Sakupili nekoliko konkretnih savjeta kako transformirati malu kuhinju u prostor koji će biti optimalno iskorišten i inspirisati vas da kreirate čuda.

Pametno organizujte prostor

Krenite s optimizacijom prostora koristeći vertikalne površine. Previše ormarića u maloj kuhinji može učiniti prostoriju klaustrofobičnim. Ako je vaš prostor uzak, pokušajte držati ormariće u jednoj ili dvije uredne linije – kako biste privukli pogled prema naprijed, naglašavajući dužinu prostorije. Kada tražite kuhinjske elemente za male kuhinje, odlučite se za uske police i ormariće. Idealno za postavljanje u uglove ili na kratke zidove, možete ostaviti bilo šta, od začina do posuđa na prikladno mjesto koje je lako dostupno.

Multifunkcionalni komadi namještaja

Odaberite komade namještaja koji imaju višestruku namjenu. Na primjer, stolice koje se mogu sklopiti ili sto koji može biti i kuhinjski otok i trpezarijski sto. Ovo će vam omogućiti da maksimalno iskoristite svaki centimetar prostora.

Preskočite ugradnju kuhinjskog otoka

U manjoj kuhinji, umjesto otoka, razmotrite postavljanje okruglog stola i stolica. Ova promjena pruža prostor za jelo i dodatnu površinu za pripremu obroka.

Pametno korištenje svjetla

Svjetlo može napraviti čuda u maloj kuhinji. Koristite svjetiljke s više izvora svjetla kako biste stvorili osjećaj prostranosti. Dodajte i reflektirajuće površine poput ogledala da biste vizualno proširili prostor.

Minimalizirajte kuhinjske uređaje

Iako je primamljivo imati sve najnovije kuhinjske gadgete, u maloj kuhinji manje je zapravo više. Odaberite nekoliko osnovnih uređaja koje redovno koristite i organizujte ih na način koji maksimalno štedi prostor.

Boje i uzorci

Igra bojama i uzorcima može vizualno proširiti prostor. Odaberite svijetle boje za zidove i kuhinjske ormariće kako biste stvorili osjećaj prozračnosti. Također možete dodati detalje poput tapeta ili pločica s uzorcima kako biste unijeli živost u prostor.

Slijedeći ove savjete, čak i najmanja kuhinja može postati funkcionalni i estetski privlačan prostor. Zapamtite, ključ je kreativnost i pametno korištenje dostupnog prostora.