Osvježite prostor

Kako produžiti svježinu tulipana u vazi: 7 jednostavnih savjeta

Autor: Žene.ba
Kako produžiti svježinu tulipana u vazi: 7 jednostavnih savjeta
Foto: Ilustracija

Sigurno ste doživjeli razočaranje kada su vam svježe kupljeni tulipani izgubili ljepotu nakon samo nekoliko dana u vazi. Tulipan je divan cvijet koji može osvježiti svaki prostor svojim šarenim laticama, ali kako bi ostali lijepi duže vrijeme, potrebno je malo više pažnje. Evo sedam jednostavnih savjeta kako produžiti svježinu tulipana u vazi i uživati u njihovoj ljepoti.

1. Odabir pravih tulipana

Prije svega, važno je odabrati svježe tulipane. Birajte cvjetove s čvrstim stabljikama i zatvorenim pupoljcima. Izbjegavajte one koji već pokazuju znakove truljenja ili su uvenuli.

2. Pravilno rezanje stabljika

Prije nego što stavite tulipane u vazu, pravilno ih izrežite. Stabljike režite pod uglom od 45 stepeni kako bi mogle bolje upiti vodu.

3. Hladna voda

Napunite vazu hladnom vodom. Hladna voda će usporiti otvaranje cvjetova i produžiti njihovu svježinu.

4. Dodavanje hranjive otopine

Dodavanje hranjive otopine za rezano cvijeće u vodu može pomoći tulipanima da duže ostanu svježi. Možete koristiti posebne paketiće koje možete kupiti u cvjećari ili napraviti vlastitu otopinu miješajući vodu, šećer i limunov sok.

5.Redovno mijenjanje vode

Važno je redovno mijenjati vodu u vazi, idealno svaka dva do tri dana. To će spriječiti razvoj bakterija i produžiti svježinu cvjetova.

6. Izbjegavanje sunčeve svjetlosti i topline

Držite tulipane dalje od izravne sunčeve svjetlosti i toplote. Prekomjerna toplina može uzrokovati da se cvjetovi brže otvore i uvenu.

7. Pojedinačno posloženi tulipani

Umjesto da tulipane grupirate zajedno, pokušajte ih posložiti pojedinačno u vazi. To će omogućiti bolju cirkulaciju zraka oko svakog cvijeta i spriječiti truljenje.