Dizajn enterijera

Kako stvoriti harmoničan dom: Pet grešaka koje trebate izbjeći

Autor: Žene.ba
Kako stvoriti harmoničan dom: Pet grešaka koje trebate izbjeći
Foto: Ilustracija

Kada se radi o dizajnu interijera, svaka sitnica može imati veliki uticaj na ukupnu atmosferu i ugođaj vašeg doma. Dok istražujemo načine za stvaranje prostora koji će odisati elegancijom i udobnošću, često se suočavamo sa zamkama koje mogu lako narušiti harmoniju našeg životnog prostora.

Evo pet čestih grešaka u dizajnu interijera koje možemo izbjeći kako bismo osigurali da naš dom ostane oaza udobnosti i stila:

Pretjerivanje s ukrasima

Manje je često više kada je riječ o ukrasima u domu. Pretrpani ormarići, prenatrpane police i prekomjerni broj ukrasnih elemenata mogu stvoriti vizualnu gužvu i otežati osjećaj prostora. Umjesto toga, odaberite nekoliko ključnih komada koji će istaknuti vaš stil i prostoru dati osobnost.

Nedostatak prirodnog svjetla

Svjetlost je ključna za stvaranje ugodne atmosfere u prostoru. Zatamnjene prostorije mogu izgledati depresivno i smanjiti energiju prostora. Ako je moguće, maksimalno iskoristite prirodno svjetlo. Koristite prozirne zavjese, ogledala i svjetleće površine kako biste reflektirali svjetlost i otvorili prostor.

Nepotpunost uzorka i tekstura

Kombinovanje uzoraka i tekstura može dodati dubinu i interes vašem interijeru, ali pretjerivanje može rezultirati vizualnim haosom. Pazite da uravnotežite uzorke i teksture tako da se nadopunjuju umjesto da se bore za pažnju. Uzorke koristite umjereno, a teksture kombinujte kako biste stvorili bogatstvo i toplinu.

Ignorisanje proporcija

Proporcije su ključne za uravnotežen dizajn interijera. Preveliki komadi namještaja mogu preopteretiti prostor, dok premali mogu izgledati neugodno i nepraktično. Pri odabiru namještaja, pazite da odaberete komade koji odgovaraju veličini prostorije i međusobno se slažu kako bi stvorili harmoničan aranžman.

Nepravilan izbor boja

Boja ima moć transformisati prostor i uticati na naše raspoloženje. Nepravilan izbor boja može rezultirati neugodnim kontrastima i vizualnim napetostima. Pri odabiru boja za svoj dom, razmislite o tonovima koji se međusobno nadopunjuju i stvaraju ugodnu atmosferu. Također, nemojte zanemariti uticaj osvjetljenja na percepciju boje.