Jeste li znali?

Kombinacija detalja i boja u našem domu može stvoriti osjećaj skladnosti i unutrašnjeg mira

Autor: Žene.ba
Kombinacija detalja i boja u našem domu može stvoriti osjećaj skladnosti i unutrašnjeg mira
Foto: Ilustracija

Prema definiciji, cilj dizajna interijera jeste stvoriti estetski ugodan, udoban i funkcionalan prostor kroz igru s prostorom, svjetlom, bojama, materijalima i namještajem kako bi se poboljšala kvaliteta života. Budući da naše okruženje ima značajan uticaj na naše emocije i raspoloženje, ključno je da naši domovi odražavaju estetiku koja nas privlači i proširuje naše osobne karakteristike, te nas potiču na najbolje. Prilagođeni domovi mogu potaknuti produktivnost, potaknuti kreativnost, pružiti osjećaj sigurnosti i mira te izazvati zadovoljstvo i sreću.

Sve više se suočavamo s užurbanim i stresnim svakodnevicama koje donose mnoštvo izazova i problema. No, kada se vratimo u svoj dom nakon napornog dana, to nam pruža podsjetnik na važnost uređenja prostora u kojem živimo. Dok je dom oduvijek bio sigurno utočište i mjesto opuštanja, uz malo truda možemo dodatno unaprijediti osjećaj harmonije u svakoj prostoriji.

Boja je ključni element u dizajnu doma koji može značajno uticati na atmosferu i dojam prostora. Pravilnim odabirom boja možemo postići osjećaj harmonije i ravnoteže u cijelom domu, uzimajući u obzir željeno raspoloženje u svakoj prostoriji. Tople boje poput crvene i narančaste mogu stvoriti ugodnu i pozitivnu atmosferu te potaknuti energiju, dok hladne boje poput plave i zelene potiču opuštanje i smirenost.

Prilikom odabira boja za svoj dom, važno je uzeti u obzir cjelokupnu shemu boja kako bismo postigli koheziju i harmoniju u prostoru. Jedna od najpoželjnijih opcija je korištenje neutralnih boja kao osnovne palete u cijelom domu te dodavanje boja putem dodataka i akcentnih elemenata. Na primjer, neutralne prirodne nijanse mogu se koristiti u prostorima za odmor, dok jarke boje i uzorci mogu oživjeti prostore u kojima želimo potaknuti kreativnost i koncentraciju.

Posebnu pažnju posvećujemo uređenju kupatila, koje su postale više od prostorija za higijenu te sve više nalikuju na privatne wellness oaze. Uzimajući u obzir moderne skincare rutine koje postaju sve složenije, želimo da naše kupaonice budu opuštajuće i funkcionalne. To može uključivati korištenje prirodnih materijala, naglasak na neutralnim nijansama te dodavanje biljaka koje pridonose opuštanju. Osim toga, prozračnost i svjetlost također su važni aspekti koji mogu stvoriti ugodnu atmosferu u kupaonici, potičući nas na brigu o sebi i vlastitom wellnessu.

Rasvjeta je također bitna

Osim boja i namještaja, rasvjeta je ključni element dizajna interijera koji često ostaje nedovoljno istražen. Pri odabiru rasvjetnih tijela, važno je razmotriti ulogu i namjenu svake prostorije u domu. Na primjer, prostorije poput kuhinje, dnevnog boravka i kupaonice zahtijevaju snažnije osvjetljenje koje potiče budnost i produktivnost, dok su za intimnije trenutke opuštanja prikladnija prigušenija i ambijentalna rješenja.

Rasvjeta ima ključnu ulogu u stvaranju tople i ugodne atmosfere u domu te može biti važan faktor u isticanju umjetničkih djela ili kolekcija koje izlažemo. Stoga, pažljivo odabrana rasvjeta može dodatno doprinijeti stvaranju osjećaja harmonije i udobnosti u svakoj prostoriji.