Inspirativno

Kompanija iz Milana prizvodi inovativni namještaj od organskog materijala

Autor: Žene.ba
Foto: Krill Design

Kompanija ''Krill Design'' sa sjedištem u Milanu stvara proizvode za namještaj napravljene od patentiranog plastičnog biomaterijala po imenu Rekrill, za koji kaže da je potpuno organski, biorazgradiv i da se može koristiti iznova i iznova.

Kompaniju su 2018. godine osnovala tri arhitekte, od kojih su dvojica već osnovala kompaniju za 3D štampanje. Koristeći koru voća, sjemenke narandže i otpad od mljevene kafe prikupljene od kompanija u Italiji, Krill proizvodi mogu se preraspodijeliti istim preduzećima za upotrebu u njihovim uredima, umjesto namještaja napravljenog od uobičajene plastike. Krillovi dizajni uključuju držače za knjige, tabure, satove, zdjele i lampu Ohmie.

“Nakon tri ili četiri godine, morate promijeniti namještaj”, kaže Marco Di Maio, direktor operacija u Krill-u.

''Ali da je sav taj namještaj napravljen korištenjem naših materijala, mogli bismo ga oporaviti, zdrobiti i odštampati drugi namještaj istim materijalom. Ako, greškom, bilo koji naš materijal završi u okeanu, on je biorazgradiv i ne proizvodi mikroplastiku.”

Svaki proizvod je napravljen kroz proces u četiri koraka. Najprije se otpad od hrane suši i drobi u vrlo fini prah. Zatim se prah pomiješa sa biorazgradivom plastičnom alternativom poznatom kao polihidroksibutirat (PHB), a otpad od voća čini PHB čvršćim, kaže Krill. Smjesa se zatim pretvara u filament i, pomoću kalema, stavlja u 3D štampač. Ohmie lampi je potrebno oko tri sata za štampanje, ali vreme štampanja može varirati u zavisnosti od proizvoda.

Krill je sarađivao sa brojnim poznatim brendovima, uključujući kompaniju pića Sanpellegrino i hotelski lanac Four Seasons. Kroz ove projekte, Krill je dizajnirao frižidere za vino, pladnjeve, držače za piće i organizatore, svaki u bojama koje odgovaraju otpadu hrane od kojeg su napravljeni, pri čemu kora narandže stvara svijetlo narančaste proizvode, a talog kafe stvara bogate tamno smeđe proizvode.

Di Maio kaže da je Rekrill čvrst kao drvo i da se neće početi razgrađivati osim ako ga ne dotaknu voda, bakterije ili kiselina. Ali uprkos svojim ekološkim prednostima, Di Maio priznaje da je Rekrill skup. „Naš materijal košta vjerovatno šest puta više od obične plastike“, kaže on. “To je veoma težak i skup proces, tako da razumijemo zašto mnoge kompanije to ne rade, ali smo rizikovali i bili smo uspješni.”

Di Maio se nada da će Rekrill za nekoliko godina, kako se sve više potrošača i kompanija bude suočavalo sa štetom koju neodrživa plastika nanosi planeti, mnogo više koristiti.