Prelijepo proljetno cvijeće

Korisni trikovi za njegu narcisa

Autor: Žene.ba
Korisni trikovi za njegu narcisa
Foto: Ilustracija

Narcisi ili sunovrati su pravi simboli proljeća, donoseći sa sobom vedrinu svojom jarko žutom ili bijelom bojom. Ako želite unijeti tu radost u svoj dom, možete odabrati između rezanog cvijeća za vazu ili sadnica u tegli.

Ako želite produžiti svježinu rezanog cvijeća, prvo odrežite stabljike pod uglom prije nego što ih stavite u vazu, jer će tako bolje upiti vodu. Preporučljivo je koristiti oštar nož, jer makaze mogu oštetiti nježne stabljike. Nakon pripreme stabljika, cvijeće stavite u vazu napunjenu hladnom vodom i smjestite je na svijetlo, ali hladno mjesto, poput prozorske daske. Za održavanje svježine, preporučuje se lagano podrezivanje stabljika svaki dan i zamjena vode svaka dva dana.

Ako u buketu imate i druge vrste cvijeća, prvo odvojite narcise. To je važno jer stabljike narcisa izlučuju tekućinu koja može uzrokovati brže uvenuće ostalih cvjetova poput tulipana ili zumbula. Također, trebate biti oprezni kad rukujete narcisima jer njihov biljni sok može izazvati iritaciju kože.

Iako se navedenim trikovima može produžiti životni vijek rezanog cvijeća, važno je imati na umu da ono ipak ne traje vječno. Ako želite uživati u narcisima i sljedeće godine, možda je najbolje razmotriti kupovinu lukovica narcisa u tegli. Lukovice neće uvenuti nakon cvatnje; umjesto toga, one će nastaviti rasti i pripremati se za sljedeće cvjetanje koristeći hranjive tvari iz svojih listova. Zbog toga je važno ostaviti lišće da se potpuno osuši prije nego što ga odrežete.