Oduzima dah

Minimalistički interijer s pečatom Mediterana

Autor: Žene.ba
Minimalistički interijer s pečatom Mediterana
Foto: MERCè GOST PARERA

Na obali zapadnog Sredozemlja, kuća katalonskog slikara sjaji svojom jednostavnom elegancijom, donoseći elemente mediteranskog stila koji se savršeno stapaju s okolnim krajolikom. Zemljani tonovi dominiraju ovim predivnim ambijentom, stvarajući harmoniju s prirodom i pružajući osjećaj mira i ugode.

Mediteranski stil često se povezuje s plavom i bijelom bojom, pletenim namještajem te ukrasnim detaljima poput školjki ili riba koje podsjećaju na more. Međutim, kuća "MED", dom katalonskog slikara, nudi alternativnu interpretaciju ovog stila. Maribel Caballero i Ismael Barajas iz studija CírculoCuadrado bili su zaduženi za preuređenje ovog prostora, ističući elemente mediteranskog ambijenta na neočekivane načine

Poštujući izvornu arhitekturu s tipičnim katalonskim nadsvođenim stropom i drvenim ulaznim vratima, arhitekti su preoblikovali tlocrt kako bi maksimalno iskoristili prirodnu svjetlost u interijeru. Prizemlje, s dnevnim boravkom, kuhinjom i trpezariju, koncipirano je kao otvoren prostor, dok se na katu nalaze spavaće sobe, vlasnikov prostrani atelijer te prostorije za čitanje i opuštanje. Kuća se ističe i po dva unutrašnja dvorišta, svaki s posebnom funkcijom i stilom uređenja.

Jedno dvorište, s opečnatim zidovima i podom od mikrocementa, služi kao trpezarija na otvorenom s pogledom na unutrašnji bazen, dok drugo sadrži vanjski bazen te vodi do atelijera i terase na katu. Umjesto klasične kombinacije plave i bijele, koja je često prisutna u mediteranskom stilu, ovdje su korišteni zemljani tonovi karakteristični za katalonsko priobalje. Bijela se kombinuje s drvenim podovima, stropom od terakote te prirodnim prućem koje lokalne zanatlije koriste za izradu pletenih lampi.

Iako odiše minimalističkim pristupom mediteranskom stilu, kuća nije lišena decentnih ukrasa poput keramike, ukrasnih jastuka te detalja poput drvenih ljestvi u dnevnom boravku. Svaka prostorija naglašava upotrebu prirodnih materijala koji evociraju iberski krajolik. Ovdje se naglasak stavlja na uravnotežen i relaksirajući ambijent koji je inherentan dijelovima mediteranske obale. Slike s potpisom vlasnika dodaju ličnu notu prostoru, dok se kroz svaki detalj osjeća težnja za mirnim i harmoničnim okruženjem, daleko od užurbanosti i masovnog turizma popularnih ljetovališta.