Bez velikih troškova

Oaza mira pod otvorenim nebom: Inspiracije za uređenje dvorišta ili terase

Autor: Žene.ba
Foto: Ideja

Blizu je sezona uživanja na terasama i balkonima, pa je sada savršeno vrijeme da pregledate stanje svog vanjskog prostora i osvježite ga. Praktične ideje za oblikovanje terase pružaju različite opcije kako unaprijediti vanjski prostor bez velikih troškova. Ovime možete jednostavno uljepšati okolinu i pripremiti je za ugodne trenutke provedene na otvorenom i pod suncem.

Ukrasite terasu žardinjerama

Stvorite ugodan ambijent uz pristupačne saksije i bogato cvjetajuće biljke kako biste dodali boju i živost svom omiljenom vanjskom prostoru.

Ako vam je dosadila klasična terakota, razmislite o nabavci novih vaza u različitim bojama kako biste postigli atraktivan i originalan izgled.

Osim toga, razmislite o uzgoju povrća u manjim posudama ili paletama, stvarajući organski kutak koji će pozitivno utjecati i na vaše zdravlje. 

Napravite DIY namještaj

Postoji mnoštvo trgovina na izbor kada je riječ o odabiru stolova, stolica i drugog namještaja. Međutim, prije nego što krenete u kupovinu novog namještaja, razmislite o osvježavanju onog koji već posjedujete. Jedna zanimljiva opcija uključuje promjenu boje namještaja i kreativno korištenje paleta kako biste stvorili nešto jedinstveno. Izrada stolića za kafu od paleta je vrlo jednostavna. Pomoću boja koje se mogu nanositi kistom ili prskalicom, stari namještaj možete brzo transformirati i pretvoriti ga u nešto posebno.

Dodajte dašak boje vanjskim jastucima

Ukoliko ste zadovoljni trenutnim rasporedom vanjskog namještaja, ne zaboravite da dodavanje sofisticiranih dodataka može značajno unaprijediti vaš prostor, čineći ga još ugodnijim. Uvođenje jastuka na vaš vanjski set za sjedenje može značajno doprinijeti stvaranju ugodnog ambijenta za goste, pružajući ne samo udobnost već i dodatni estetski okvir.

Multifunkcionalnost je prednost

Klupe, sofe i taburei predstavljaju sjajne ideje za oblikovanje terase. Oni pružaju fleksibilnost jer se mogu koristiti kao sjedišta u jednom trenutku, dok ih u drugom trenutku možete pretvoriti u sto za piće ili odlaganje stvari. Elegantan tabure može poslužiti kao funkcionalan stolić, dok vrtna klupa može poslužiti kao stolić za kafu, za obrok ili piće, a čak i kao podrška za noge radi dodatne udobnosti tokom opuštanja – samo dodajte jedan ili dva jastuka.

Ukrasite eksterijer suncobranom

Mnogi od nas vole boraviti na otvorenom tokom sunčanih dana kako bi se opustili i uživali u toplom vremenu. No, izlaganje suncu može rezultirati opeklinama i toplinskim udarom, zbog toga je uvijek pametno pronaći hladno mjesto za odmor.

Neki suncobrani su opremljeni filterima ili premazima koji pružaju zaštitu od UV zračenja. Također postoje modeli s lako skidivim navlakama koje se mogu jednostavno oprati.

Suncobrani su izvrsni dodaci vanjskom prostoru, ne samo zbog estetskog užitka koji pružaju, već i zbog višestruke funkcionalnosti koja poboljšava svakodnevno iskustvo boravka na otvorenom.