Isprobajte

Ova prirodna kombinacija brzo uklanja neželjene mirise s tepiha i sofe u samo nekoliko minuta

Autor: Žene.ba
Ova prirodna kombinacija brzo uklanja neželjene mirise s tepiha i sofe u samo nekoliko minuta
Foto: Ilustracija

Korištenje svakodnevnih kućnih predmeta za jednostavno, ali efikasno čišćenje može pomoći u eliminaciji neugodnih mirisa s tepiha i sofa.

Ako se borite s neugodnim mirisima na sofi, postoji trik koji će riješiti problem u trenu, a neće vam ni biti potrebno trošiti mnogo novca na skupe proizvode za čišćenje.

Kombinacija sode bikarbone i eteričnih ulja uklanja neugodne mirise u domu umjesto da ih samo prikriva, a vrlo je ekonomična.

Jednostavno nanesite veliku količinu sode bikarbone na područje koje želite očistiti od neugodnih mirisa.

Za veće predmete poput sofe ili tepiha, preporučuje se oko jedna šolja sode bikarbone.

Soda bikarbona je ključni sastojak jer apsorbuje neugodne mirise umjesto da ih samo zamaskira. Pomiješate sodu bikarbonu s nekoliko kapi eteričnih ulja za dodatan osjećaj svježine.

Zdravo za okoliš

Odaberite svoje omiljeno eterično ulje lavande, čajevca ili limuna i dodajte oko deset do 15 kapi u sodu bikarbonu. Eterična ulja ne samo da pružaju ugodan miris, već imaju i antibakterijska svojstva, pomažući neutralizirati bakterije koje uzrokuju neugodne mirise.

Nakon nanošenja mješavine Terry preporučuje da je ostavite barem 15 do 30 minuta kako bi djelovala. Tokom tog vremena, soda bikarbona će apsorbirati mirise, dok eterična ulja prožimaju zrak ugodnim mirisom. Zatim taj dio jednostavno usisajte ili očetkajte.

Za razliku od komercijalnih osvježivača zraka koji često sadrže jake hemikalije, soda bikarbona i eterična ulja nisu otrovni i sigurni su za vašu porodicu i okoliš. Osim toga, nevjerovatno je isplativa metoda. Neugodni mirisi mogu biti velika prepreka za potencijalne kupce. Kuća koja miriše svježe i primamljivo vjerovatnije će privući interes i osigurati prodaju. Korištenje jednostavnih trikova poput sode bikarbone i eteričnih ulja može značajno uticati na stvaranje pozitivnog prvog dojma.