Ove biljke su čudo: Jednom ih posadite, godinama ćete ubirati plodove

Ako želite lijepu, bogatu i rodnu baštu, onda je ovih sedam biljaka pravi izbor – ne traže previše pažnje, a nagrađuju vas godinama nakon što ih posadite.
Iako je rad u bašti za istinske baštovane prava uživancija i opuštanje, većina je ipak bar jednom pomislila kako bi bilo divno imati u bašti biljke koje ne zahtijevaju puno truda, a obilno daju plodove, prenosi B92. Dobra vijest je da takve biljke postoje. Riječ je o višegodišnjim biljkama koje, nakon što ih jednom posadite, godinama daju plodove.
Izdvajamo 7 takvih baštovanskih čuda:
Šparoga
Špargle su jedna od najpoznatijih višegodišnjih povrtarskih kultura. Iako im treba dvije do tri godine da se razviju do pune produktivnosti, jednom kada se ukorene, mogu rađati i više od 20 godina. Najbolje uspijevaju na sunčanim mjestima s dobro dreniranim tlom.
Rabarbara
Rabarbara je biljka koja se uzgaja zbog svojih mesnatih stabljika koje imaju osvježavajući, kiselkast ukus. Može ostati na istom mjestu decenijama, a s vremenom postaje sve jača i rodnija. Jednom posađena, zahtijeva minimalnu njegu osim povremenog đubrenja.
Ren
Ren je nezaobilazan u mnogim baštama jer, ne samo da je ukusan dodatak jelima, već je i vrlo otporan na razne uvjete. Brzo se širi, pa je najbolje saditi ga na mjesto gdje nećete morati često da ga premještate. Koren se vadi po potrebi, a biljka se sama obnavlja.
Čičoka
Poznata i kao jerusalemska artičoka, čičoka je višegodišnja biljka koja se uzgaja zbog svojih hranjivih gomolja. Vrlo je otporna i lako se širi, pa je najbolje saditi je na kontroliranom prostoru. Može opstati u bašti decenijama bez posebne njege.
Vlašac
Ovaj aromatični član porodice luka raste godinama na istom mjestu i izuzetno je zahvalan za uzgoj. Osim što je odličan dodatak raznim jelima, vlašac privlači korisne oprašivače. Jednostavno se obnavlja i može se brati tokom cijele sezone.
Zelje
Kiselica je zeljasta biljka s blagim kiselkastim ukusom, koja se često koristi u supama, salatama i umacima. Kada se jednom posadi, svake godine iznova niče i daje svježe listove bez potrebe za ponovnom sjetvom.
Zimski poriluk
Za razliku od običnog poriluka, zimski poriluk može opstati više sezona i sam se razmnožavati. Ne mogu mu nauditi niti vrlo niske temperature. Njegovi izdanci ostaju u tlu i svake godine ponovo niču, omogućujući vam svježe stabljike tokom cijele sezone.