Avangardna arhitektura

Posjeta ružičastim mjehurićima na obali Azurne obale je želja mnogih, a razlog je opravdan

Autor: Žene.ba
Posjeta ružičastim mjehurićima na obali Azurne obale je želja mnogih, a razlog je opravdan
Foto: Pallais Bulles

Kada razmišljamo o arhitekturi Mediterana, obično zamislimo jednostavne, šarene ili bijele građevine s minimalističkim stilom. Često se mediteranske palate povezuju s prošlim vijekovima. Međutim, postoji jedan izuzetak - Azurna obala, gde se nalazi Palais Bulles, poznata i kao Palata mjehurića.

U doba gdje se "instagramičnost" arhitektonskog izdanja smatra njenim vrhunskim izrazom, ''Palais Bulles'' doživljava svoje trenutke slave. Ova kombinacija avangarde i luksuza prožima se kroz neobične, zaobljene zidove i unutrašnji prostor opremljen dizajnerskim i umjetničkim elementima. Mađarski arhitekta Antti Lovag bio je umjetnički um iza ovog koncepta, a projekat je realizovan po nalogu francuskog industrijalca Pierrea Bernarda. Danas je ovo remek-djelo u vlasništvu modnog dizajnera Pierrea Cardina.


Lovag je naglašavao da su "prave linije agresija protiv prirode", što se odražava u monumentalnom izdanju sa zaobljenim fasadama, poput velikih mjehurića - zbog čega je nazvano ''Palais Bulles''. Ova rezidencija sadrži deset spavaćih soba, skoro jednako toliko kupatila, te veliku salu s panoramskim prozorima koji pružaju pogled na Azurnu obalu.
Ovo futurističko izdanje izgrađeno je 1989. godine i iako je u privatnom vlasništvu, već dugi niz godina je domaćin brojnim modnim događanjima, muzičarima i manifestacijama. Uz određenu dozu sreće, moguće je posjetiti ovu palatu.

View this post on Instagram

A post shared by Madie Polet (@madie)


Fanovi muzike prepoznat će njene karakteristične boje i oblike iz spota za pesmu K-POP Travisa Scotta, dok će ljubitelji mode osjetiti prepoznatljivost iz kampanja brenda Jacquemus.