Inovativni savjeti

Znamo kako da mali prostor učinite vizuelno većim

Autor: Žene.ba
Znamo kako da mali prostor učinite vizuelno većim
Foto: Ilustracija

Kada živite u malom prostoru, svaki kvadratni metar je dragocijen. Srećom, postoji niz trikova i savjeta koji vam mogu pomoći da vaš mali prostor izgleda veće i svjetlije nego što zapravo jeste.

Odabir boja: Svijetlo je ključno

Boje igraju presudnu ulogu u percepciji prostora. Tamne boje, kao što je siva, tamno plava ili crna, mogu stvoriti osjećaj skučenosti. Da biste postigli suprotan efekat, odlučite se za svijetle i vesele boje. Pastelne nijanse su posebno popularne i imaju sposobnost da otvore prostor. Ako se odlučite za više različitih boja, pobrinite se da budu usklađene kako biste stvorili harmoniju u prostoru. Harmonija boja ne samo da čini prostor prijatnijim, već i vizuelno širi prostor.

Svjetlost i osvjetljenje: Igrajte se sa svjetlom

Svjetlost može transformisati prostor, čineći ga svjetlijim i većim. Ako vaš prostor ne dobija dovoljno prirodnog svjetla, potrudite se da koristite više manjih lampi umjesto jednog velikog izvora svjetlosti. Odaberite lampe koje se mogu usmijeravati kako biste svjetlost rasporedili po cijelom prostoru. Povedite računa da ne pretrpate prostor previše lampama, jer to može izazvati kontraefekat.

View this post on Instagram

A post shared by Saraa (@sareish)

Ogledala: Refleksija za iluziju prostranosti

Ogledala su jedan od najefikasnijih trikova za stvaranje iluzije većeg prostora. Reflektuju svijetlost i vizuelno proširuju prostor. Razmislite o postavljanju većih ogledala ili modernih ogledala u retro oblicima, koja ne samo da dodaju stil, već i povećavaju osjećaj prostranosti. Ogledala mogu učiniti prostor svjetlijim i otvorenijim, čineći ga prijatnijim za boravak.

Dekoracija: Manje je više

Dekoracija je ključ za stvaranje ugodnog prostora, ali u malim prostorima treba biti pažljiv s izborom. Birajte posteljinu, jastuke i namještaj u svijetlim bojama i pastelnim nijansama kako biste izbjegli osećaj prenatrpanosti. Uvedite svježinu sa zelenilom – bilo da se radi o pravim ili vještačkim biljkama. Takođe, razmislite o multifunkcionalnom nameštaju kao što su noćni stočići sa više pregrada ili skulpturalni stolovi koji mogu služiti i kao dekorativni elementi i kao korisni komadi namještaja.

View this post on Instagram

A post shared by Emma Hoareau (@emmahoareau)

Praktične korpe za odlaganje stvari mogu biti i dekorativne i funkcionalne. Pametno birana dekoracija ne samo da doprinosi estetskoj vrednosti prostora, već može pomoći i u njegovom organizovanju, čime se dodatno stvara osjećaj većeg prostora.