Korak po korak

Evo kako efikasno očistiti madrac

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Čišćenje madraca može izgledati kao zahtjevan zadatak, ali uz pravilan pristup i alat, može se obaviti efikasno i temeljito. Pravilno održavanje madraca ne samo da produžava njegov vijek trajanja, već također pomaže u održavanju zdravog i higijenskog prostora za spavanje. Slijedite ove korake kako biste osigurali da vaš madrac ostane čist i svjež.

Prije nego što započnete, pripremite sljedeće:

  • Usisivač sa nastavkom za tapecirane površine
  • Sredstvo za čišćenje madraca ili blagi deterdžent
  • Soda bikarbona
  • Čiste krpe ili spužve
  • Sprej boca s vodom
  • Esencijalna ulja (opcionalno)

Korak 1: Uklanjanje posteljine

Prvo uklonite svu posteljinu, uključujući jastuke, prekrivače i plahte. Operite ih prema uputama proizvođača kako biste osigurali da su čisti i svježi kada ih vratite na madrac.

Korak 2: Usisavanje madraca

Koristite usisivač sa nastavkom za tapecirane površine kako biste temeljito usisali madrac. Obratite posebnu pažnju na šavove i rubove gdje se može nakupiti najviše prašine, mrtvih ćelija kože i grinja.

Korak 3: Uklanjanje mrlja

Ako madrac ima mrlje, sada je vrijeme da ih uklonite. Pripremite blagi deterdžent ili specijalno sredstvo za čišćenje madraca. Nanesite malu količinu sredstva na čistu krpu i lagano trljajte mrlju. Izbjegavajte prekomjerno vlaženje madraca jer to može dovesti do stvaranja plijesni.

Korak 4: Posipanje sode bikarbone

Nakon što ste uklonili mrlje, pospite cijeli madrac sodom bikarbonom. Soda bikarbona pomaže u apsorpciji vlage i neutraliziranju mirisa. Ostavite sodu bikarbonu da djeluje najmanje 15 minuta, ali za najbolje rezultate, ostavite je nekoliko sati ili preko noći.

Korak 5: Ponovno usisavanje

Nakon što je soda bikarbona odradila svoje, temeljito usisajte madrac kako biste uklonili sve tragove praha. Ovo će također pomoći u osvježavanju madraca.

Korak 6: Provjetravanje

Ako je moguće, postavite madrac na prozračeno mjesto kako bi se dodatno osušio i provjetrio. Sunčeva svjetlost može pomoći u ubijanju bakterija i grinja.

Korak 7: Dodavanje svježine (opcionalno)

Ako želite, možete dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja (poput lavande ili eukaliptusa) u sprej bocu s vodom i lagano poprskati madrac. Ovo će vašem madracu dati svjež miris i dodatno pomoći u dezinfekciji.

Korak 8: Vraćanje posteljine

Kada je madrac potpuno suh, vratite čistu posteljinu. Razmislite o upotrebi zaštitne navlake za madrac koja će pomoći u zaštiti od budućih mrlja i prljavštine.

Redovno održavanje

Da biste održali madrac čistim i produžili njegov vijek trajanja, redovno usisavajte madrac (barem jednom mjesečno) i perite posteljinu sedmično. Također, razmislite o preokretanju madraca svakih nekoliko mjeseci kako biste spriječili neujednačeno trošenje.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba