jesenski reset

Olakšajte sređivanje kuće: "Baciti, donirati ili reorganizirati?"

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Želite li započeti jesenski reset sa sređenom i organiziranom kućom? Poznato pravilo za lakše sređivanje kuće može biti ključ za početak

Stari punjači. Cipele koje nikad ne nosite. Svaka čestitka za rođendan otkako ste imali 16 godina. Više torbi nego što znate šta da radite s njima. Iako je lako prikupiti puno stvari, sortiranje i odvajanje onoga što vam više nije potrebno može se činiti kao puno teži zadatak.

Poznato pravilo za lakše sređivanje kuće je ključ

„Postoji mnogo razloga zašto čišćenje može biti zastrašujuće na početku: može oduzeti dosta vremena, možda imate sentimentalne veze s nekim predmetima i nije uvijek lako odložiti stvari odgovorno i održivo,“ objašnjava Katrina Hassan, profesionalna organizatorica, osoba za čišćenje i majstorski certificirana KonMari konsultantkinja iz Spark Joy London.

Međutim, koristi od čišćenja prostora su neosporne. U 2022. godini, studija Univerziteta u Connecticutu otkrila je da uklanjanje ili kontrola nereda u našim kućama direktno može smanjiti stres koji proizlazi iz tog nereda. Utvrđeno je da su ljudi manje iritirani, manje ometani, produktivniji i bolje sposobni za procesuiranje informacija kada se nalaze u urednom okruženju.

Što ako vam kažemo da postoji metoda čišćenja koja pojednostavljuje i olakšava zadatak, dok također organizira vaše stvari na način koji vam pomaže da razmislite o tome što vam zaista treba, vrijedi ili želite zadržati?

Poznato pravilo za lakše sređivanje kuće: Pravilo 12-12-12 za čišćenje

Pravilo 12-12-12 je strategija za čišćenje koja uključuje tri jednostavna koraka: pronaći 12 predmeta koje ćete baciti, 12 predmeta koje ćete donirati i 12 predmeta koje ćete vratiti na njihovo pravo mjesto u vašoj kući.

Popularizirano od strane Joshue Beckera iz bloga Becoming Minimalist, metoda je dizajnirana da razdvoji često zastrašujući zadatak čišćenja na upravljive korake koji čine proces manje zastrašujućim. Možete je čak koristiti iz sobe u sobu – opet, birajući 12 predmeta u svakoj oblasti koje ćete baciti, donirati i reorganizirati – za temeljitije čišćenje.

Na primjer: mogli biste baciti (ili reciklirati) stare račune, ambalažu ili odjeću s rupama, donirati zimski kaput koji nikada ne nosite, ali je još uvijek u dobrom stanju, i vratiti male predmete poput gumica za kosu, balzama za usne i nakita koji često završe svuda osim na svom pravom mjestu za skladištenje.

Obavezujući se da ćete se riješiti samo 21 predmeta, Becker sugeriše da biste mogli završiti s sortiranjem mnogo više kada se naviknete na rutinu, jer 21 nije gornja granica onoga što možete očistiti, već samo korisna početna tačka.

Međutim, ako pravilo 12-12-12 nije ono što vam odgovara, postoji mnogo drugih metoda koje možete isprobati.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba