Kultura & zabava

Film "Muškarci ne plaču" nominovan za nagradu Evropske filmske akademije

Autor: Žene.ba
5a044bfa-ce1c-405f-b9d6-28840a0a0a7e-muskarci-ne-placu-700x402

Bogatu raznolikost evropske kinematografije ilustrira i činjenica da nominovani filmovi stižu iz 35 evropskih zemalja. Iz 20 zemalja koje broje naviše članica i članova EFA-e, izglasan je po jedan film koji je direktno ušao na listu za selekciju.

U narednim sedmicama, više od 3.500 članova Evropske filmske akademije glasat će za nominacije u kategorijama evropskog filma, redatelja/ice, glumca, glumice i scenarista/ica. Nominacije će biti objavljene 10. novembra 2018. na Festivalu Evropskog Filma u Sevilli, u Španiji.

Žiri će također odlučivati o dodjeli EFA Excellence Awards u kategorijama najbolji evropski direktor/ica fotografije, montažer/ka, scenograf/kinja, kostimograf/kinja, šminker/šminkerica, kompozitor/ica, montažer/ka zvuka te supervizor/ica vizuelnih efekata.

Dodjela 31. Evropskih filmskih nagrada i predstavljanje pobjednika održat će se 15. decembra 2018. u Sevilli.

Evropska filmska akademija je osnovana 1989. godine a njena prva predsjednica bila je glumica Ingmar Bergman. Ova organizacija okuplja više od 3.000 evropskih filmskih profesionalaca s osnovnim ciljem promovisanja evropske kulture i umjetnosti. Tokom godine, EFA inicira i učestvuje u nizu aktivnosti koje se bave filmskim politikama sa ekonomskog, umjetničkog i trenažnog aspekta. Program uključuje konferencije, seminare i radionice, a zajednički cilj je izgradnja mosta između kreativnosti i industrije. Sve ove aktivnosti kulminiraju na godišnjoj prezentaciji Evropskih filmskih nagrada.

Vijesti.ba

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba