otvorenje

Izložba ‘Gastarbeiter 2.0’ koja je oduševila berlinsku publiku stiže u Sarajevo

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Nakon što je ljetos privukla veliku pažnju berlinske javnosti, izložba Gatarbeiter 2.0 – Arbeit means Rad dolazi u Sarajevo. Otvorenje će biti upriličeno u petak, 4. oktobra s početkom u 20:00 sati.

Gastarbeiter 2.0 rezultat je umrežavanja kulturnih radnika/ca koje je rođenje vezalo za prostor bivše Jugoslavije, a život za područje Njemačke i obrnuto. Koncipirana kroz dvije rotirajuće postavke Gastarbeiter 2.1 i Gastarbeiter 2.2 izložba istražuje migracije, uslove rada i klasne odnose između Njemačke i bivše Jugoslavije.

Projekt Gastarbeiter 2.0 nastao je na inicijativu Bojana Stojčića, a ralizira se u partnerstvu organizacija Ambasada (Berlin) i Galerije Manifesto (Sarajevo). Kustosku koncepciju potpisuju Hannah Marquardt, Jelena Vukmanović, Andrej Mirčev, Bojan Stojčić i Adna Muslija.

Prva postavka Gastarbeiter 2.1 predstavit će dva kustoska nukleusa Tijelo i Transfer. Odnos tijela i rada u nukleusu Tijelo biva iskorišten kao polazna tačka za rasvjetljavanje ideoloških konstrukcija koje ljudsko tijelo svode isključivo na ono političko. Tjelesnost se problematizira kao uslov i aspekat rada, ali i kao ideološki oblikovan pojam. Nukleus Transfer proces migracija problematizira kao osnov sticanja boljih radnih uvjeta i pruža uvid u migracijske tokove.

U okviru navedenih nukleusa bit će izloženi radovi Kemila Bektešija, Alme Gačanin, Siniše Labrovića, Dejana Markovića, Mile Panić i Bojana Stojčića. 

Na otvorenju izložbe bit će upriličena dva performansa. Performans legendarnog umjetnika Siniše Labrovića Rad na sebi bit će izveden tačno u 20:00 sati, dok će performans umjetnika Kemila Bektešija pod nazivom Euro Smile: Spomenik Gastarbeiterima biti upriličen u 20:30 sati.

Postavka Gastarbeiter 2.1 bit će otvorena do 20. oktobra, a svi zainteresovani mogu je pogledati u ustaljenim terminima, od utorka do subote u periodu od 12:00 do 20:00 sati, te nedjeljom od 12:00 do 14:00 sati.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba