Sarajevo

Koncertom ansambla Strings Attached Sinfonietta večeras počinje Female Art Rising festival

Autor: Žene.ba
Foto: FENA
Female Art Rising (FAR) festival počinje večeras koncertom ansambla Strings Attached Sinfonietta koji će biti održan u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR), a posvećen je edukaciji, povezivanju i afirmaciji umjetnica iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta.

Na koncertu će nastupiti Belma Alić, Tamara Arsovski, Amra Dizdar i Aida Deljkić.

U večeri otvaranja, bit će uručena nagrada koju je ustanovio festival FAR i koja će se dodjeljivati za izrazit doprinos u različitim umjetničkim i aktivističkim poljima. Prva dobitnica ove nagrade je historičarka umjetnosti i kustosica Dunja Blažević, nekadašnja direktorica Sarajevskog centra za savremenu umjetnost (SCCA).

Na programu FAR-a, koji traje do 21. septembra, bit će upriličen razgovor sa književnicom Lanom Bastašić, a bit će otvorena i izložba na kojoj će biti predstavljeni radovi dvadeset mladih umjetnika iz cijele Bosne i Hercegovine.

Bit će upriličen i Masterclass Jasne Đuričić o temi „Tehničke vještine za pripremu uloge (fizički i psihološki pristupi) izazovi s kojima se suočavaju glumice i pritisak industrije.

Još jedan masterclass održat će kostimografkinja Lejla Hodžić koja će govoriti o kreativnom procesu oblikovanja kostimografije.

Festival se završava 21. septembra, kako je iz FAR-a najavljeno, ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

SARTR je jedna od ukupno četiri festivalske lokacije, i osim na ovoj sceni festivalski sadržaji biće predstavljeni u Geothe institutu, kinu Meeting Point i u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba