Raj za filmofile

Ovi filmovi su privukli najviše pažnje na Filmskom festivalu u Cannesu do sada

Autor: Žene.ba
Foto: Instagram
Za sve filmofile, trenutno je najuzbudljiviji period u godini - Filmski festival u Cannesu. Ovdje se premijerno prikazuju filmovi koje s nestrpljenjem očekujemo gledati u kinima. Evo najistaknutijih filmova s ovogodišnjeg Cannesa.

Megalopolis

Najviše se priča o Coppolinom naučno-fantastičnom filmu Megalopolis na ovogodišnjem Cannesu. Film je izazvao podijeljene reakcije kritičara - neki ga opisuju kao zbunjujuće plitak, dok drugi hvale njegovu zapanjujuću ambicioznost. Radnja filma prati arhitektu koji želi obnoviti New York nakon katastrofe koja ga je pogodila, a u glumačkoj postavi su Adam Driver, Aubrey Plaza, Shia LaBeouf, Giancarlo Esposito, Nathalie Emmanuel, Dustin Hoffman, Laurence Fishburne i mnogi drugi.

Furiosa: A Mad Max Saga

Jedan od najiščekivanijih filmova ove godine koji je doživio premijeru na Cannesu je "Furiosa: A Mad Max Saga". Film prati priču o porijeklu ratnice Furiose, koja je prvi put predstavljena u filmu "Mad Max: Fury Road" iz 2015. godine. U novom filmu, ulogu Furiose tumači Anya Taylor-Joy, a uz nju se pojavljuje i Chris Hemsworth. Redateljsku palicu preuzima George Miller, koji je takođe bio zadužen za prethodne filmove iz serijala "Mad Max". Nakon premijere na Cannesu, film "Furiosa" je nagrađen šestominutnim aplauzom.

Oh Canada

Svoju premijeru imao je i novi film legendarnog Paula Schradera - "Oh Canada", u kojem zapaženu ulogu ostvaruje Jacob Elordi, miljenik žena. Film prati Leonarda Fifea, jednog od 60,000 dezertera koji su pobjegli u Kanadu kako bi izbjegli služenje u Vijetnamu tokom 60-ih i 70-ih godina. On otvoreno dikeli svoje tajne kako bi demitologizirao svoj mitologizirani život. U ulozi Leonarda Fifea je Richard Gere, koji se dugo nije pojavio na velikom platnu, dok Jacob Elordi igra njegovu mlađu verziju. Osim njih, u filmu su i Uma Thurman i Michael Imperioli.

A Kind of Kindess

I prije najave premijere na Filmskom festivalu u Cannesu, novi film Yorgosa Lanthimosa "Kinds of Kindness" izazvao je veliku uzbuđenost. Sada, nakon premijere, film je još više u centru pažnje. Ponovo spajajući Lanthimosa s Emmom Stone, Willemom Dafoeom i Joeom Alwynom, u filmu se pridružuju i Jesse Plemons, Margaret Qualley, Hong Chau i Hunter Schafer. "Kinds of Kindness" prati nekoliko paralelnih priča - muškarac koji se bori protiv svog unaprijed određenog puta, policajac koji sumnja u ponašanje svoje žene nakon što se navodno utopila, i žena koja traži izuzetnu osobu koja joj je predodređena postati poznati duhovni vođa. Film se očekuje u kinima ovog ljeta.

Faye

Nakon što je premijerno prikazan u Cannesu, priča se i o dokumentarcu Faye koji prati život jedne od najpoznatijih i najkontroverznijih glumica 20. stoljeća – Faye Dunaway. U novom dokumentarcu Dunaway uglavnom govori sve o svom životu, ljubavima, željama, ambicijama, filmovima, kolegama, depresiji, kontroverzama, porodici i nadama za budućnost u profesiji u kojoj radi.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba