Kultura & zabava

Radovi poznatog umjetnika Williama Wegmana krase podzemnu željeznicu NYC

Autor: Žene.ba

U sedamdesetima, umjetnik William Wegman usvojio je svog prvog Weimaraner. Ovaj pas igrao je ključnu ulogu u evoluciji Wegmanove kreativne prakse. Ne samo da ga je uspjela potaknuti da skrene svoju pažnju od slikarstva na fotografiju, već je nadahnla Wegmanova najpoznatija djela: portrete Weimaranera koji nosi odjeću. Dok je većina ovih portreta prikazana na slikama, nedavna saradnja je iznova oživjela ove fotografije kao niz podzemnih mozaika.

Mozaike je naručio MTA Arts & Design, program koji donosi umjetnost u podzemnu željeznicu NYC. Atraktivna instalacija sastoji se od 11 panela s Flo i Topperom, dva od Wegmanovih Weimaranera koji poziraju obučeni. Naime, Wegman ih je obukao kao ljude, s ciljem da umjetnost približi običnim ljudima koji će u njoj moći uživati svakodnevno. Pse je obukao u kišne kabanice, košulje i jakne.

"Cilj mi je bio stvoriti portrete pojedinih likova, ljudi koje biste mogli vidjeti u podzemnoj", objašnjava on. "Iz tog razloga sam odjenuo pse u više ili manje klasičnu odjeću, ništa previše moderno."

Žene.ba

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba