13 namirnica koje biste trebali izbjegavati za doručak prema savjetima nutricionista
Doručak se često naziva najvažnijim obrokom dana jer pokreće vaš metabolizam i općenito vam pruža gorivo za funkcioniranje do ručka.
Međutim, lako je napraviti grešku. Pippa Campbell, nutricionistica i trenerica za mršavljenje razjasnila je detalje za Cosmopolitan.
Slijedeći pravilo "sve u umjerenosti" najbolji je put prema zdravom načinu života, pa se svakako ne trebate osjećati loše ako pojedete nešto od navedenog povremeno. Međutim, Pippa preporučuje da ne pretjerujete s bilo kojom od navedenih namirnica i da ih izbjegavate konzumirati svakodnevno za doručak.
Bijeli tost
Pecivo od bijelog brašna manje vam vjerovatno pruža osjećaj sitosti u usporedbi s pecivom od smeđeg brašna, jer je značajno siromašnije vlaknima. Hrana bogata vlaknima pomaže održavanju zdravlja crijeva i može pomoći u smanjenju lošeg holesterola. Međutim, prilikom odabira smeđeg hljeba, svakako pročitajte deklaraciju jer, suprotno uvjerenju, smeđi hljeb automatski ne znači da je 100 posto napravljen od cjelovitog pšeničnog brašna. Pripazite da na deklaraciji piše "cijelo zrno" ili "integralni okus", umjesto "obogaćeno", inače će sadržavati istu količinu hranjivih tvari kao i bijeli kruh. Također, odaberite smeđi hljeb s najmanjim brojem sastojaka kako biste osigurali maksimalnu prehrambenu vrijednost i minimalne dodatke.
Mastan obrok s prženim jelima
Ovaj doručak može biti kaloričan! Masne pržene obroke obično pripremaju u biljnim uljima koja postanu loša kad se zagriju. Jedan način da ovaj doručak učinite zdravijim je odabir kuhanih ili omletiranih jaja umjesto prženih. Također, radije ispecite nekoliko šnita nemasnog slanine na žaru umjesto prženja kako biste smanjili kalorijski unos. Gljive su odličan način za dodavanje niskokalorične tvari doručku jer su bogate vlaknima. Lagano ih popržite na kokosovom ulju kako bi sadržavale neke zdrave masti. Također, izbjegavajte pretrpavanje doručka kečapom, jer je obično visoko prerađen i pun šećera. Izbjegavajte i prženi hljeb jer ima visok kalorijski sadržaj i gotovo nimalo prehrambene vrijednosti.
Samo smoothie - i ništa više
Konzumiranje samo smoothieja za doručak može biti opcija bogata šećerom. Ako miksate voće, prirodni šećeri se oslobađaju iz voća i postaju "slobodni šećeri". Slobodni šećeri mogu štetiti zubima, energetskim nivoima i održavanju zdrave tjelesne težine. Čak i ako u smoothie dodate kelj i špinat, to neće anulirati šećer, pa pokušajte smanjiti unos voća i dodati više zelenila. Ova opcija doručka također ne sadrži puno proteina, pa vjerovatno nećete dugo osjećati sitost. Ako ćete konzumirati smoothie, predlažem dodavanje praha biljnih proteina, koji se lako probavljaju i pomažu da se duže osjećate siti.
Šećerne žitarice
Zdrav doručak može održavati nivo šećera u krvi, smanjivati međuobroke kasnije tokom dana i opskrbljivati tijelo energijom za ostatak dana. Međutim, ako se odlučite za posebno šećerne žitarice, to može povećati razinu glukoze u krvi, što može rezultirati kratkim praskom energije, ali ta energija će trajati samo kratko vrijeme, ostavljajući vas kasnije umornima. Također je važno obratiti pažnju na veličinu porcije žitarica, posebno šećernih. Razmislite je li veličina porcije navedena na pakiranju ista kao ona koju konzumirate, jer je lako preliti više nego što je sugerirano, što rezultira unosom više kalorija i ugljikohidrata nego što je potrebno. Pokušajte odabrati žitarice koje imaju zelenu oznaku za sadržaj šećera kad god je to moguće.
Unaprijed okusna kaša: Kaša može biti zdrav i hranjiv način za početak dana, ali ako uzmete vrećicu instant kaše s okusom, možete narušiti svoj plan zdrave prehrane. Instant kaša obično sadrži puno šećera i soli - primjerice, vrećica kaše s okusom zlatnog sirupa može sadržavati oko 29,5 g šećera na 100 g. Ako nemate vremena stajati nad peći ujutro i miješati zobene pahuljice, odaberite običnu kašu i dodajte sami neke okuse. Dodajte kaši ukusan i hranjiv poticaj s malo borovnica ili narezane banane za manje šećerne opcije.
Bagel s krem sirom: Bageli se prave od rafiniranog pšeničnog brašna, koje je lišeno vlakana i hranjivih tvari koje daju cjelovitim žitaricama njihove koristi za zdravlje. Budući da su bageli tako gusto pakirani, također sadrže iznimno puno kalorija u usporedbi s većinom hljeba . Predlažem da umjesto toga odaberete raženi hljeb, koji ima nizak glikemijski indeks i manje vjerojatno će izazvati nagli skok razine šećera i inzulina u krvi. Krem sir je u redu povremeno konzumirati, pod uslovom da niste netolerantni na mliječne proizvode, ali može sadržavati puno masti i kalorija, pa ne bih savjetovala svojim klijentima da ga jedu svakodnevno.
Žitne pločice: Prosječna žitna pločica obično je puna šećera i obično sadrži malo proteina, pa iako možda mislite da birate zdraviju opciju od čokoladice, to možda zapravo nije slučaj. One definitivno ne spadaju u kategoriju hranjivih opcija za doručak. Neka količina šećera unutar pločice može potjecati prirodno iz voća, ali većina žitnih pločica ima dodani šećer. Previše šećera može povećati razinu šećera u krvi, inzulina i upale.
Kafa s sirupom: Dodavanje okusnog sirupa u kafu, bilo da je to bučino, vanilino ili lješnjakovo, način je da naglo povećate razinu šećera i dodate umjetne boje. S dodatkom bilo kojeg sirupa, kalorije se znatno povećavaju - nije sjajan način za početak dana. Ako želite više okusa, ali ne želite skok glukoze koji će vam vjerojatno izazvati pad energije odmah nakon što popijete kafu, dodajte malo čistog praška cimeta (ne šećera s cimetom) u kafu. Ili razmislite o čuvanju zrna kafe s štapićima cimeta da se okus infuzira. Ako još uvijek žudite za vanilijom, odaberite ekstrakt vanilije umjesto sirupa, jer ćete dobiti ukusan okus bez visokih razina šećera koje ima sirup.
Većina kupovnih granola: Većina kupovnih granola izuzetno je bogata šećerom, jer su uronjene u šećerni sirup, kao i punjene čokoladnim čipsom i sušenim voćem. Čak i manje šećerne opcije obično sadrže malo proteina, s malo vlakana i malom količinom vitamina i minerala. Ako žudite za granolom, pokušajte je sami napraviti koristeći ksilitol ili malu količinu javorovog sirupa kao zaslađivač. Odaberite svježe voće umjesto sušenog kako biste dobili više okusa.
Mafin s borovnicama: Borovnice sadrže visoke količine antioksidansa i mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, ali nažalost to ne znači da su mafini s borovnicama zdravi! Obično ne sadrže puno borovnica i obično su bogati masnoćama i kalorijama. Ako se ipak odlučite za mafin s borovnicama, provjerite nalazi li se na pakiranju prave borovnice. Neki brandovi koriste lažne borovnice, a ako već idete na ovu šećernu opciju za doručak, barem želite dobiti zdravstvene prednosti pravih borovnica.
Koncentrirani sok od naranče: Što više obrade hrana prođe, veći je potencijal za gubitak hranjivih tvari. Koncentrirani sok od naranče odličan je primjer. Sok od koncentrata sadrži manje hranjivih tvari od svježeg soka, uglavnom zbog tehnika isparavanja i filtracije. Koncentrirani sok od naranče također je prirodno bogat voćnim šećerom, što može rezultirati naglim porastom razine šećera u krvi. Umjesto koncentriranog soka od naranče, pojedite cijelu naranču.
Kupovni sendvič za doručak: Odakle da počnem s ovom opcijom doručka?! Kupovni sendviči za doručak mogu sadržavati velike količine masti, šećera i soli, često zbog dodataka majonezom baziranim umacima. Budući da ti sendviči često nisu domaće pripreme, teško je razabrati što je u njima. Većina nije izuzetno svježa i često su napravljeni od najjeftinijih vrsta sira, mesa i namaza. Također, mnogi prethodno zapakirani proizvodi sadrže dodane konzervanse i natrij kako bi se osigurala dugotrajnost. Iako kupovni sendvič za doručak može izgledati kao brz i jednostavan način da se osigura doručak, vaše zdravlje vam vjerojatno neće biti zahvalno!
Potpuno preskakanje doručka : Prekid hrane dok spavate daje vašoj probavi odmor, ali odgađanje obroka predugo može dovesti do prejedanja kad idući put jedete i, s vremenom, do izbora šećernih namirnica umjesto uravnoteženih opcija kako biste podigli energiju. Također možete primijetiti da "nadoknađujete" kalorije, što može rezultirati konzumacijom puno više hrane nego što biste trebali kasno navečer, kad je vjerojatnije da će se skladištiti kao mast umjesto koristiti kao energija. Preskakanje doručka također može usporiti metabolizam i smanjiti koncentraciju.
(Žene.ba)