Lifestyle

Beč pokreće sveobuhvatnu kampanju protiv cyber nasilja

Autor: Žene.ba
bec nasilje

Austrijska prijestolnica putem globalne inicijative "16 dana protiv nasilja nad ženama" intenzivnom kampanjom šalje snažnu poruku protiv cyber nasilja. Glavni fokus je usmjeren na podizanje svijesti o toj vrsti nasilja, koje posebno pogađa žene.

Tema kampanje uključuje i uvredljive komentare i neželjeno objavljivanje u društvenim medijima, kao i proganjanje. Konstantna prisutnost u digitalnom prostoru dovodi do porasta nasilja, posebno u partnerskim odnosima.

- Grad koristi kampanju kao platformu za promociju promjena u digitalnoj zajednici, pozivajući sve da se pridruže borbi protiv cyber nasilja. Kroz inovativne formate i podršku uticajnih ličnosti, kampanja se fokusira na informisanje i osnaživanje građana u borbi protiv te vrste nasilja - navodi se.

Kampanja obuhvata videozapise, online banere i podršku influensera da bi se poruka što više proširila putem različitih društvenih medija. Cilj je da se podigne svijest i osjetljivost za rano prepoznavanje upozorenja tzv. "crvenih zastavica", posebno među mlađom populacijom.

Zamjenica gradonačelnika Beča i članica bečke gradske vlade za pitanja žena Kathrin Gaál ističe važnost te kampanje.

"Jasna poruka 'Šta je tvoja 'crvena zastavica'?' ima za cilj postavljanje granica i ukazivanje na neprihvatljiva ponašanja. Radi se o pokazivanju građanske hrabrosti i pružanju podrške žrtvama cyber nasilja - ističe.

Telefonska linija za pomoć ženama imala je značajnu ulogu 2022. godine sa 12.416 savjetovanja, pri čemu je 47 posto bilo povezano sa seksualnim nasiljem. Od 2018. godine provodi se savjetovanje i za cyber nasilje, sa oko 650 razgovora u 2022. godini. "Kompetentni centar za borbu protiv cyber nasilja", koje su gradske vlasti osnovale 2020. godine, uz potrebno tehničko znanje širi mrežu podrške za žene žrtve nasilja - saopćio je Ured Grada Beča u Sarajevu.

(Žene.ba / FENA)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba