Žene.ba
korisni savjeti

Čišćenje aparata za kafu od kamenca: Kako to učiniti?

Autor: Žene.ba
Čišćenje aparata za kafu od kamenca: Kako to učiniti?
Foto: Shutterstock
Kafa je nezaobilazan dio jutarnje rutine mnogih ljudi, ali rijetko razmišljamo o održavanju aparata u kojem je pripremamo. Redovno čišćenje aparata za kafu od kamenca ključno je za dugotrajnost uređaja i bolji okus kafe.

Zašto je važno čišćenje od kamenca?

Minerali poput kalcija i magnezija stvaraju kamenac unutar aparata, što može uzrokovati:

  • Duže vrijeme pripreme kafe zbog suženih cijevi
  • Lošiji okus i slabiju kafu
  • Moguće kvarove aparata

Kako očistiti aparat?

Postoje dva načina za uklanjanje kamenca: korištenjem octa ili komercijalnih sredstava.

Korištenje octa:

  • Uklonite filtere i mlaznicu.
  • Pomiješajte jednak omjer octa i vode te ulijte u spremnik.
  • Pokrenite ciklus bez kafe, a nakon toga isperite aparat s nekoliko ciklusa čiste vode.
  • Operite dijelove aparata u toploj vodi sa sapunom.

Komercijalna sredstva:

  • Ulijte preporučenu količinu sredstva pomiješanog s vodom u spremnik.
  • Pokrenite ciklus bez kafe, a nakon toga isperite aparat s čistom vodom.
  • Operite uklonjive dijelove.

Koliko često čistiti aparat?

Preporučena učestalost čišćenja ovisi o tvrdoći vode:

  • Jednom mjesečno za tvrdu vodu
  • Svaka 2-3 mjeseca za filtriranu vodu
  • Kad primijetite sporiji protok ili promjenu okusa

Prevencija nakupljanja kamenca:

  • Koristite filtriranu vodu
  • Redovno perite dijelove aparata
  • Ostavite spremnik za vodu otvoren
  • Pratite upute proizvođača za pravilno održavanje
  • Redovno čišćenje osigurava dugovječnost aparata i bolji okus kafe
© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba