U hladan jesenski dan želimo pojesti neki brz i ukusan obrok koji će odgovarajuće utopliti i zasititi. Ovo varivo od karfiola i naribanog sira nameće se kao izvrsna ideja.
Da biste skuhali karfiol i ostalo povrće bit će vam potrebno 15-ak minuta, a paralelno možete pripremati i kremasti dio variva koje se radi od maslaca, brašna, mlijeka, začina i naribanog sira.
Nemojte bacati stapke od karfiola i njih možete iskoristiti u ovom prefinom jelu. Sve termički obrađene sastojke možete izblendati prije nego što ih poslužite, ili ostaviti ovakve kakve jesu.
Sastojci za varivo:
- 700 ml pilećeg temeljca
- 500 ml mlijeka
- 200 g naribane gaude
- 45 g maslaca
- 20 g brašna
- 1 manja glavica karfiola
- 1 mrkva
- 1 stapka celera
- sol i biber po želji
Priprema variva:
Operite karfiol i narežite ga na manje cvjetove. Stavite ga kuhati u lonac s pilećim temeljcem, komadićima mrkve i celera.
Kuhajte povrće oko 12 do 15 minuta na umjerenoj temperaturi dok ne omekša.
U većoj tavi rastopite maslac i dodajte brašno, sol i biber po želji. Promiješajte sve zajedno.
Postepeno ulijte toplo mlijeko.
Miješajte smjesu drvenom kašikom dok se ne riješite svih eventualnih grudica, a umak se ne zgusne. Za to će vam biti potrebno oko dvije minute.
U smjesu na bazi brašna dodajte naribani sir. Dobro promiješajte i pustite da se sir rastopi.
Dobivenu smjesu prelijte u kuhano varivo sa karfiolom.
Poslužite varivo toplo uz krišku hljeba. Po želji možete dodati i malo čili praha.
(Zene.ba)