Lifestyle

Idealan jesenski recept: Isprobajte varivo od karfiola i naribanog sira

Autor: Žene.ba
varivo

U hladan jesenski dan želimo pojesti neki brz i ukusan obrok koji će odgovarajuće utopliti i zasititi. Ovo varivo od karfiola i naribanog sira nameće se kao izvrsna ideja.

Da biste skuhali karfiol i ostalo povrće bit će vam potrebno 15-ak minuta, a paralelno možete pripremati i kremasti dio variva koje se radi od maslaca, brašna, mlijeka, začina i naribanog sira.

Nemojte bacati stapke od karfiola i njih možete iskoristiti u ovom prefinom jelu. Sve termički obrađene sastojke možete izblendati prije nego što ih poslužite, ili ostaviti ovakve kakve jesu.

Sastojci za varivo:

  • 700 ml pilećeg temeljca
  • 500 ml mlijeka
  • 200 g naribane gaude
  • 45 g maslaca
  • 20 g brašna
  • 1 manja glavica karfiola
  • 1 mrkva
  • 1 stapka celera
  • sol i biber po želji

Priprema variva:

Operite karfiol i narežite ga na manje cvjetove. Stavite ga kuhati u lonac s pilećim temeljcem, komadićima mrkve i celera.

Kuhajte povrće oko 12 do 15 minuta na umjerenoj temperaturi dok ne omekša.
U većoj tavi rastopite maslac i dodajte brašno, sol i biber po želji. Promiješajte sve zajedno.

Postepeno ulijte toplo mlijeko.

Miješajte smjesu drvenom kašikom dok se ne riješite svih eventualnih grudica, a umak se ne zgusne. Za to će vam biti potrebno oko dvije minute.
U smjesu na bazi brašna dodajte naribani sir. Dobro promiješajte i pustite da se sir rastopi.
Dobivenu smjesu prelijte u kuhano varivo sa karfiolom.

Poslužite varivo toplo uz krišku hljeba. Po želji možete dodati i malo čili praha.

(Zene.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba