prirodno

Kako očistiti drveni namještaj?

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Drveni namještaj nije toliko teško održavati. Postoji dosta sredstava za čišćenje drvenog namještaja, ali sadrže sastojke koji zagađuju zrak, a mogu izazvati i alergije. Zbog toga, savjetujemo da se posvetite čišćenju prirodnim sredstvima.

Za skidanje prašine koristite samo vlažnu krpu, s tim da pazite da na površini ne ostanu kapljice, jer će ostati neugledne vodene mrlje na koje će se poslije hvatati prašina. Mrlje od vode prvo dobro obrišite pa prebrišite najbolje lanenim uljem kako bi zaštitili drvo.

Kako bi spriječili skupljanje prašine, pomiješajte čajnu kašiku octa i glicerina pa s tom tekućinom obrišite namještaj. Najčešće mrlje na drvenim stolovima su krugovi od čaša koje ćete očistiti tako da na tragove nanesete mješavinu ulja i soli pa nakon nekoliko minuta to prebrišite pamučnom krpom. Krugove je moguće očistiti i mješavinom majoneze i kašike pepela.
 
Jedno od najboljih sredstava za čišćenje i održavanje drvenog namještaja je maslinovo ulje. Pomiješajte jednake dijelove maslinovog ulja i vruće vode, u to namočite pamučnu krpicu i očistite namještaj. Maslinovo ulje možete koristiti i za sjaj namještaja pa 1 dcl ulja pomiješajte s 30-ak kapljica limunovog soka, te s tom smjesom na pamučnoj krpici prebrišite namještaj, prenosi Azra.ba

Za sjaj tamnog namještaja možete koristiti i instant kafu tako što ćete pola kašike pomiješati s 1 dcl tople vode, te s tom smjesom na krpi utrljati na namještaj. Alkoholni ocat također može poslužiti kao sredstvo za sjaj tako što ćete nanijeti tanki sloj octa, te malo pričekati prije nego pamučnom krpom prebrišete površinu.

Lakirani namještaj je najbolje čistiti pčelinjim voskom. Stavite vosak u zdjelu i podgrijte ga na laganoj vatri dok ne postane tekući, nanesite ga na površinu čistom pamučnom krpom, te dobro obrišite namještaj.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba