mjere štednje

Kućanski aparati koji troše najviše struje i kad ih isključite

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Sa sve intenzivnijim povećanjem cijena električne energije, veća je i potreba za mjerama štednje. Ukoliko ste i vi od onih koji nehotice izađu iz kuće, a ostave uključen punjač od mobitela ili laptopa u utičnici, ovaj članak je za vas.

Neki kućanski uređaji troše svakako više struje od drugih, međutim čak i ugašeni mogu povećati iznos na računu. Iako se ne čini kao da neki od ovih uređaja mogu napraviti značajnu promjenu u štednji, na godišnjem nivou nas itekako može koštati ostavljen punjač ili kabal od televizora u utičnici.

U nastavku donosimo koji to uređaji prave najveći trošak u kućanstvu, te kako možemo izbjeći nepotrebno rasipanje struje i novca.

Frižider/zamrzivač

Budući da frižider i zamrzivač moraju uvijek raditi, ne iznenađujuće da u kućanstvu na njih u prosjeku odlazi 12% ukupne električne potrošnje, a iako ga se ne može jednostavno isključiti, možete se pobrinuti da uvijek radi maksimalno učinkovito.

Najjednostavniji način da osiguramo njegovu učinkovitost jest da ga redovito čistimo, izvana i iznutra. Brisanje prašine s vanjske strane osigurava da ona ne uđe unutra i ne poremeti njegov rad, a čišćenje unutrašnjosti i bacanje hrane s isteklim rokom znači da motor neće morati davati svoj maksimum da hranu održi hladnom, odnosno zamrznutom.

Televizor

Studija iz 2021. pokazala je da je u čak 98% kućanstava u Velikoj Britaniji televizor uvijek uključen; mnogi naime krivo pretpostavljaju da ga gašenjem daljinskim upravljačem potpuno isključuju, no to često nije slučaj. Kada je samo uključen u struju, televizor troši 1,3 kWh.

Kuhalo za vodu

Iako nije najveći krivac za crpljenje energije, svakako može povećati račun za struju, pa je najbolje da bude isključeno, jer i kad se ne koristi, troši oko 0,3 kWh.

Punjači

Mnogima su punjači uvijek uključeni i spremni za punjenje raznih uređaja, a punjač koji samo stoji u struji košta previše; te može potrošiti i do 50 KM godišnje.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba