Inkluzivnost

Mattel predstavio prvu slijepu Barbie

Autor: Žene.ba
Foto: Instagram
Proizvođač igračaka Mattel nedavno je predstavio svoju najnoviju Barbie lutku, prvu slijepu Barbie, kao dio sve veće kolekcije inkluzivnih lutaka.

Ova lutka, koja je izdana povodom 65. godišnjice kompanije, donosi inovativne značajke kako bi omogućila igru i prepoznavanje slijepih osoba.

Nova slijepa Barbie dolazi s nekoliko karakteristika koje su prilagođene osobama s oštećenjem vida. Opremljena je bijelim štapom koji je važan alat za orijentaciju slijepih osoba, sunčanim naočalama, teksturiranom tkaninom, te čičak-kopčama na odjeći radi lakšeg oblačenja i skidanja. Također ima zglobove na laktovima koji omogućuju slobodnije kretanje dok se koristi štapom.

Posebna pažnja posvećena je i položaju glave lutke, koja je usmjerena prema gore i na stranu, što odražava tipičan položaj glave kod slijepih osoba.

Ova Barbie lutka predstavlja samo najnovije izdanje u Mattelovoj sve većoj liniji inkluzivnih lutaka. Ranije su predstavljene Barbie lutke s oštećenjem sluha, Barbie s Downovim sindromom i Barbie u invalidskim kolicima. Sve ove lutke igračima pružaju mogućnost da se bolje upoznaju s različitim životnim iskustvima i doprinose promicanju razumijevanja i prihvatanja različitosti.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba