Lifestyle

Miris jeseni na tanjiru: Napravite hljeb, krem čorbu i njoke od kestena

Autor: Žene.ba

Kesteni nam uvijek mirišu na jesen. Asociraju nas na boravak na otvorenom, šetnju šumom i veselo porodično druženje.

Posebnu čar imaju hladnija jesenja predvečerja uz vatricu u vrtu i zvuk pucketanja kestena. Kesten u našim krajevima počinje sazrijevati već krajem septembra. Tada se plodovi s drveta mogu lako otresti, ali ih je još teško izvaditi iz ljušture s bodljicama u kojoj sazrijevaju. Najbolje je takve ljušture ostaviti nekoliko dana dok plodovi u njoj u potpunosti ne sazriju i sami ispadnu van.

U nastavku obratite pažnju na nekoliko recepata u kojima kesten možete koristiti u slatkim i slanim jelima

Hljeb

SASTOJCI:

  • 150 g kesten pirea, nezačinjenog
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 kašika meda od kestena
  • 10 g svježeg kvasca
  • prstohvat soli
  • 150 ml mlake vode
  • jedna kašika maslinovog ulja

PRIPREMA:

Otopite kvasac i med u malo mlake vode. Ostavite desetak minuta da se kvasac digne. U zdjeli pomiješajte brašno i kesten pire, dodajte kvasac i zamijesite tijesto rukom, dodajući vodu malo po malo. Na kraju dodajte so i dalje mijesite da dobijete glatko tijesto. Ostavite da se tijesto diže u zdjeli pokrivenoj prozirnom folijom. Tijesto se mora udvostručiti. Dno posude za pečenje obložite papirom za pečenje premazanim s malo maslinovog ulja. Pobrašnite radnu površinu, te na njoj oblikujte tijesto po želji, prebacite ga u posudu i pecite u zagrijanoj rerni na 180 Celzijevih stepeni, dok ne porumeni (30-ak minuta). Nakon prvih 10 minuta smanjite temperaturu rerne na 150°C da površina hljeba ne izgori. Ohladite hljeb prije nego ga narežete.

Krem čorba

SASTOJCI:

  • 250 g kesten pirea (bez šećera)
  • 1 mali luk
  • 1 čehno bijelog luka
  • 1 kašika putera
  • 1 povrtna kocka
  • 1/4 korijen celera (100 g)
  • 1 mrkva
  • muškantni oraščić, so, biber
  • 1,5 dcl vrhnja za kuhanje po želji
  • 1,5 l vode
  • peršun za ukrašavanje i kockice hljeba prepržene

PRIPREMA:

U tavi ugrijemo dvije kašike maslinovog ulja, dodamo kriške hljeba narezane na kockice, te ih popržimo sa svih strana do zlatno-smeđe boje i izvadimo na stranu. U posebnu tavu stavimo puter, dodamo kašiku maslinovog ulja i čim se rastopi dodamo na tanke trakice narezan luk, naribanu mrkvu, korijen celera, malo posolimo i na laganoj vatri pirjamo dok povrće ne omekša.

Zatim u tavu protisnemo bijeli luk, dodamo malo muškatnog oraščića, promiješamo i čim bijeli luk zamiriše dodamo kesten pire i malo ga izmrvimo. Potom ulijemo povrtni temeljac, sve zajedno izradimo štapnim mikserom, dodamo lovorov list i kada zavri na laganoj vatri kuhamo 2-3 minute. Zatim umiješamo mileram, a prema potrebi još začinimo solju i biberom. Gotovu čorbu od kestena ulijemo u duboke tanjire, posipamo prženim kockicama tosta, svježe sjeckanim peršunom i poslužimo.

Njoke

SASTOJCI:

  • 150 g kuhanog krompira
  • 350 g očišćenog kuhanog kestena
  • 30 g oštrog brašna
  • 2 žumanca
  • naribani muškatni oraščić
  • so

PRIPREMA:

Kuhajte kesten 20 minuta i ogulite mu koru i tanku kožicu dok je još topao. Operite krompir i skuhajte ga s ljuskom. Ogulite kuhani krompir dok je topao. Propasirajte krompir i kesten ručnom pasirkom ili ih usitnite mikserom. Ako se odlučite za mikser, dodajte u posudu miksera i brašno, lagano razmućena žumanca, naribani muškatni oraščić i so, te sve zajedno umijesite. Ako ručno mijesite, zamijesite mekano glatko tijesto bez grudica. Dobro pobrašnite radnu površinu, uzmite dio tijesta i od njega napravite dugački cilindar. Režite njoke dugačke otrpilike jedan centimetar, pospite ih brašnom i ponovite ovaj korak dok ne potrošite tijesto. Zagrijte vodu u velikom loncu, posolite i dodajte kap ulja u vodu. Kad voda zavrije, ubacite njoke. Njoki su gotovi kad isplivaju na površinu. Njoki brzo isplivaju na površinu, trebat će vam 2-3 minuta kuhanja. Prelijte otopljeni puter u kojem ste pržili listove žalfije, preko kuhanih njoka, pospite ih naribanim parmezanom i poslužite, prenosi Azra magazin.

(Zene.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba