Paprike sa medom lako se prave, a ako izaberete ljute, zagrejaće vas hladnih dana
Zima je pred nama, a sezona paprika je odavnou jeku.
Pronašli smo recept za neobičnu, a ukusnu turšiju, koja nije komplikovana za pravljenje, prenosi Magično bilje.
Sastojci:
5-7 kg paprika
3 l vode
1/2 l jabukovog sirćeta sa 4% sirćetne kiseline
150 g šećera
250 g soli
200 g meda
1 kesica bibera u zrnu
Potrebno je još:
sjeckani list peršuna
sjeckani bijeli luk
Priprema:
Paprike oprati i očistiti. U posudu staviti 3 litre vode, 1/2 litra sirćeta, so, šećer, med i biber u zrnu.
Staviti na vatru da tečnost provri, dodavati paprike bariti toliko samo da baci 2-3 ključa.
Vaditi paprike u teglu, svaki red po želji posipati sjeckanim listom peršuna i sjeckanim bijelim lukom.
Kad teglu napunimo sa paprikama pritisnemo ih plastičnom rešetkom i tada tegle dopunimo sa vrelim presolcem u kojem smo barili papriku.
Vrelu teglu odmah treba zatvoriti. Kad napunimo tegle paprikama i zatvorimo, prekrijemo krpom dok se ne ohlade.
(Žene.ba)