Lifestyle

Otkrivene su najbolje zemlje za život ako ste žena

Autor: Žene.ba
profimedia-0401783572-790x444

Women’s Liveability Index (Indeks o kvaliteti života žena u određenim zemljama), koji je sastavio Nestpick, analizirao je više od 100 zemalja. Dio istraživanja bili su različiti aspekti koji utječu na život žena.

https://www.instagram.com/p/BuZM7VGhZlV/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_script

Faktori koji su uzeti u obzir su obiteljsko nasilje, razlika u primanjima, siromaštvo te prosječni životni vijek žena. Uzevši ih sve u obzir, studija je zaključila da je Norveška najbolja zemlja za život žena, zahvaljujući visokim životnim standardima i jakoj pravnoj jednakosti. Razlika u primanjima muškaraca i žena je 7.1%.

Nestpickov direktor, Ömer Kücükdere, rekao je: “Sa sve više i više žena koje sele u inozemstvo nego ikada prije, željeli smo stvoriti izvor koji će pomoći ženama da bolje razumiju potencijalnu kvalitetu života u različitim zemljama širom svijeta.”

Švedska je na drugom mjestu po indeksu, a treća je Kanada. Irska je zauzela sedmo mjesto, djelomično zahvaljujući snažnoj ocjeni legalnosti pobačaja nakon prošlogodišnjeg povijesnog rezultata referenduma. Sa 10,6%, Irska razlika u plaćama među spolovima također se vrlo povoljno uspoređuje s Ujednjenim Kraljevstvom.

Top 10 zemalja za žene, prema “Women’s Liveability Index”:
1. Norveška
2. Švedska
3. Kanada
4. Finska
5. Island
6. Danska
7. Irska
8. Slovenija
9. Austrija
10. Estonija

Elle.hr

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba