Tvrda hrana može okrhnuti ili napuknuti zub, a često niti zubari tijekom pregleda ne uoče sitna ošećenja koja se mogu pretvoriti u velik problem.
Zubari nas konstantno upozoravaju da je šećer loš za zube, to znaju već i vrtićka djeca. Užasavaju se karamela, toplo-hladno nije dobro za caklinu – sve to znamo. Ali jeste li znali da postoje još neke vrste hrane koju zubari izbjegavaju? Evo što kozmetički stomatolog i osnivač londonske klinike Bespoke Smile, dr. Sam Jethwa smatra neprijateljima lijepog osmjeha, piše Ordinacija.hr.
Kurkuma latte
Gastronomski hit posljednjih godina za kojim su poludjeli pobornici zdrave prehrane nije oduševio britanskog stomatologa, iako je u Indiji poznat stoljećima. Radi se tako da se kurkuma s drugim začinima prokuha u malo vode, dok se ne dobije pasta, a onda se prelije biljnim mlijekom (rižino, zobeno…) Iako kurkuma daje organizmu energiju, a ima i brojne znanstvene benefite, ova kombinacija s mlijekom nije najsretnija za zube. Jarko žuti prah može ostaviti mrlje na zubima, a sve je još gore ako imate ljuskice na zubima.
Zubi su inače podložni mrljama i diskoloraciji, a kurkuma može biti posebno problematična za ljude koji su izbjeljivali zube jer su nakon tog tretmana zuba podložniji mrljama. Iako kurkuma neće obojiti porculanske ljuskice, mogla bi promijeniti boju ostalih zuba, pa će se prejako isticati – pojasnio je dr. Jethwa te dodao kako obojeni pigment u kurkumi, koji se veže se zube i uzrokuje promjenu boje, može utjecati na starenje zuba.
Hrskava hrana
Hrskavi zalogaji, grickalice kao i mesna pečenja puni su zasićenih masti, a kako nisu dobri za vaš struk, nisu, nažalost, niti za zube. Primjerice, pečena svinjska kožica, uz ostalu tvrdu, hrskavu hranu, čest je krivac za oštećenja na zubima.
Okrhnuti i napuknuti zubi vrlo su česti, a sve češći s godinama kako se povećava i vjerojatnost karijesa. Čak 80 posto ljudi iznad 40 godina ima taj problem. Često ga ni ne primijete dok ne im zubi ne postanu preosjetljivi na toplo i hladno, a najčešće je kriva hrskava hrana, poput zrna kokice, kaže dr. Jethwa.
Masline
Zdrav zalogaj, bogat antioksidansima i vitaminom E, može biti opasan zbog koštice. Zagrizete li ju može oštetiti zub, a čak ni zubari često ne primijete mala oštećenja. Dr. Jethwa kaže kako to nije dio osnovnog obrazovanja zubara pa je sam osnovao akademiju na kojoj izučava buduće kolege upravo za ovakve stvari.
Što smo stariji zubi su nam krhkiji pa treba paziti ne samo na masline već i drugo koštunjavo voće poput trešanja, breskvi ili datulja, upozorava dr. Jethwa.
Tvrdi bomboni
Noćna mora za zube i zubare – tvrdi kao kamen i puni šećera. Mogu uzrokovati karijes, okrhnuti zub ili ga oštetiti. Samo to što su namijenjeni da dugo budu u ustima, kao i lizalice, znači da ste korak bliže karijesu.
Karamele
Klasika. Opasni za plombe, a šećer pogoduje karijesu. Dr. Jethwa zamjera im i ljepljivost, zbog čega su dulje na zubima, a mogu oštetiti zubne navlake, aparatiće, krunice…Najbolje ih je izbjeći.
Žene.ba