Svaki kafoljubac ima najdraži okus kafe, toplog napitka sa prepoznatljivom aromom i ukusom, ali dolaskom ljetnih dana tražimo alternative.
Neki posežu za hladnim varijantama kafa, ali ako preferirate malo jaču verziju hladne kafe, onda birajte affogato, piće na bazi kafe porijeklom iz Italije. Izvorno ime ovog napitka je affogato al caffe, što na italijanskom znači "utapanje u kafi" i zapravo ilustruje tehniku za izradu ovog hladnog deserta - naime, kugla sladoleda prelijeva se svježe pripremljenim espresom, odnosno potapa se u kafi.
Kombinacija kremastog sladoleda i gorkaste kafe uglavnom se služi kao desert nakon jela - idealna je i kao samostalna poslastica, pogotovo tokom ljetnjih dana.
Za pripravljanje originalnog italijanskog affogata koristi se sladoled od vanilije, ali nije rijetkost da u kafićima imate opciju biranja okusa sladoleda koji želite. Dodaci uključuju koju kap alkohola, drobljeni keks, voće, šarenih mrvica, orašasto voće, čokolade...
Ako po vrućinama nemate volju da posjetite najbliži kafić, affogato napravite kod kuće - hladnu ljetnju poslastica možete napraviti za manje od deset minuta. Preporuka je da se affogato isproba u izvornoj verziji, bez mnogo dodataka - kuglu ili dvije sladoleda od vanilije stavite u nisku čašu te ih prelijte svježe pripremljenim, prohlađenim, espresom.
Recept
Sastojci (za dvije osobe):
2 šolje espresa
4 kugle sladoleda od vanilije
2 kašičice eurokrema
nekoliko kockica nasjeckane čokolade
Priprema:
Skuhajte kafu i ostavite da se prohladi. U staklene čaše na dno stavite kašičicu eurokrema, preko nje dvije kugle sladoleda (možete koristiti i sladoled od čokolade, karemela, ali nikako voćni sladoled). Preko sladoleda stavite nasjeckanu čokoladu i zalijte kafom.
Eurokrem nije obavezan, preko sladoleda možete dodati prvo malo ruma, a zatim zaliti kafom, a potom sve možete preliti šlagom - sve prema željama.
Žene.ba