Claudia Sheinbaum Pardo

Prvi put u historiji Meksika žena postala predsjednik

Autor: Žene.ba
Foto: Agencije
Prvi put u historiji Meksika, sto miliona glasača izabralo je ženu kao predsjednicu na predsjedničkim izborima. Claudia Sheinbaum Pardo, 61-godišnjakinja, ušla je u utrku kao favoritkinja s podrškom bivšeg predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora, koji je dugi niz godina sarađivao s njom. Ovaj historijski trenutak označava važan korak naprijed u političkoj klimi zemlje.

Svoj šestogodišnji mandat na čelu Meksika Claudia Sheinbaum Pardo, koja je po struci doktorica fizike i naučnica posvećena borbi za ublažavanje klimatskih promjena, preuzet će 1. oktobra, a već je najavila kako će nastaviti sa socijalnom politikom pomoći najsiromašnijima i najugroženijima, te ograničavanjem uticaja kartela koji su premrežili Meksiko i učinili ga jednom od najopasnijih država za život.

Kao gradonačelnica Mexico Cityja, Claudia Sheinbaum Pardo stekla je dragocjeno iskustvo u upravljanju velikim sistemima. Rođena je 24. juna 1962. u Meksiku, u porodici židovskih emigranata. Njen otac, Carlos Sheinbaum Yoselevitz, bio je hemijski inženjer koji je cijeli radni vijek proveo u kožarskoj industriji. Njezina majka, Annie Pardo Cemo, bila je profesorica biologije na Fakultetu prirodnih nauka na Nacionalnom autonomnom univerzitetu. Porodica njezinog oca stigla je u Meksiko iz Litve dvadesetih godina prošlog stoljeća, dok je majčina porodica iz bugarskog Plovdiva došla početkom četrdesetih godina kako bi izbjegla nacističke progone i holokaust.

Kao gradonačelnica Mexico Cityja Sheinbaum je kao svoje glavne zadatke postavila sadnju 15 miliona stabala, smanjenje zagađenja za 30 posto, izgradnju biciklističkih i pješačkih staza, poboljšanje usluge javnog prijevoza, dostupnost pitke vode za sve stanovnike megalopolisa, smanjivanje količine komunalnog otpada, te dostupnost obrazovanja, sportskih i kulturnih aktivnosti za stanovnike najsiromašnijih četvrti.

Claudia Sheinbaum Pardo se, osim svoje uloge u upravljanju, istakla i kao javna zagovornica feminizma, rodne ravnopravnosti i prava na pobačaj, u zemlji koja se suočava s jednom od najviših stopa femicida u svijetu. Ona je također bila prva gradonačelnica Mexico Cityja koja je predvodila Paradu ponosa LGBT zajednice, što je značajan korak u promicanju prava LGBTQ+ zajednice.

Njena popularnost dodatno je porasla prošle godine nakon što je na društvenim mrežama objavila vijest o svom vjenčanju s Jesusom Mariom Tarribom Ugnerom, financijskim stručnjakom i analitičarem rizika u Meksičkoj narodnoj banci. Par se poznaje još iz studentskih dana te su nakon sedam godina veze zakoračili u brak. Ova objava pridonijela je njezinoj popularnosti i pokazala njezinu otvorenost i transparentnost prema javnosti.

U prvom braku s Carlosom Imazom, koji je potrajao 29 godina, od 1987. do 2016., Claudia Sheinbaum Pardo podigla je 35-godišnju kćer Marianu Imaz Sheinbaum, te 41-godišnjeg Rodriga Imaza, Carlosovog sina iz njegovog prethodnog braka posvojila.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba