Prilikom pripreme hrane, osim o nutritivnim benefitima obroka često razmišljamo i o vremenu koje možemo da uložimo u samu pripremu obroka.
Pred vama je recept za ukusne kolačiće koje ćete napraviti od sastojka koje sigurno imate u kuhinji.
Glavni razlozi da se odlučite za domaće kolačiće su jednostavnost pripreme i ukus.
Uvrežena je zabluda da se kolačići ne mogu lako pripremiti i da su za njihovu pripremu potrebne skupe namirnice.
Savjetujemo da za potrebe ovog recepta puter i mlijeko moraju biti što hladniji kako bi kolačići bili meki i vazdušasti.
Prije upotrebe je preporučljivo zamrznuti puter, a mlijeko držati u frižideru. Puter je ključni sastojak u pripremi te se preporučuje njegovo zamrzavanje oko 20 minuta prije početka pripreme. Puter možete isjeći na sitne komade ili izrendati za još bolji efekat.
Sastojci
-4 kašike brašna
-1 kašika praška za pecivo
-1 kašika šećera
-1 kafena kašika soli
-150 g putera
-pola šolje mlijeka
Priprema
Zagrijati rernu do 200 stepeni. Na pleh postavite papir za pečenje. U dubljoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so i ostavite po strani.
Iz zamrzivača izvadite puter i isjeckajte ga na sitne komade ili ga izrendajte i dodajte u već pripremljenu smjesu. Dodajte mlijeko i drvenom varjačom miješajte dok se masa ne sjedini.
Dobijenu smjesu prenesite na površinu prekrivenu brašnom i polako umijesite rukama. Ako je tijesto previše ljepljivo možete dodati još brašna. Kada se tijesto sjedini, presavijte ga.
Potom okrenite tijesto za 90 stepeni i ponovo presavijte. Postupak ponovite pet do šest puta. Nemojte koristiti oklagiju, već isključivo ruke.
Izdvojite komade tijesta i složite u pleh. Trebalo bi da izdvojite bar 6 kolačića. Pecite na 200 stepeni 12 minuta, ili dok površine kolačića ne dobiju zlatnu boju.
Po želji možete kolačiće odmah nakon vađenja iz rerne premazati istopljenim, posoljenim puterom. Poslužiti toplo.
(Žene.ba)